*Nettavisen* Økonomi.

Kokkvold var Se og Hør-konsulent

Foto: CORNELIUS POPPE (SCANPIX)

Norges presseguru var rådgiver i Se og Hør-saken om Carews sønn.

08.02.07 14:56

Se og Hør brukte generalsekretær Per Edgar Kokkvold som rådgiver i saken om Carews sønn. Dermed kunne han ikke kritisere oppslaget.

NA24 - din næringslivsavis

Det var etter at Se og Hør hadde slått opp to saker om farsskapssaken som verserte rundt John Carew at generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold ble involvert.

Hjalp i Carew-saken
Det kommer frem i boken «En helt vanlig dag på jobben» av Håvard Melnæs om hans fartstid som journalist i Se og Hør.

- Seks uker senere hadde Se og Hør enda en sak om fotballspilleren. I mellomtiden hadde ukebladet blitt dømt i PFU for to reportasjer (for avsløringen om at Carew måtte ta en DNA-test og for å ha trykket bilder av sønnen - uten fars samtykke).

Klikk på bildet for å forstørre.

I forkant av den neste reportasjen ble Håvard Melnæs' manus sendt per e-post til Kokkvold.

- Han ga tips om hvordan saken burde redigeres. Dermed ble det umulig for ham å kritisere ukebladet i andre medier i etterkant, skriver Melnæs.

- Hvis han mener at Se og Hør har kjøpt seg fri, så faller det på sin egen urimelighet. Av de ti klagene PFU har mottatt mot Se og Hør siden 2004, har bladet blitt felt åtte ganger i saker som har fått full behandling, sier Kokkvold til NA24 Propaganda og legger til:

- Det er jo min jobb å hjelpe dersom redaksjonene tar kontakt. Jeg håper at boken er mer etterrettelig enn som så.

- Sludder
Kokkvold skal også ha blitt brukt som konsulent i Se og Hør flere ganger tidligere. Blant annet av sjefredaktør Nelvik før han skulle i tv-debatter.

- Neste gang du ser herrene Nelvik og Kokkvold i en opphetet tv-debatt, kan du tenke på amerikansk wrestling. Det kan muligens se ut som en ekte duell, men i virkeligheten kan det være avtalt spill.

- Dette er rent og skjært sludder. Jeg sitter som generalsekretær i en organisasjon som har som oppgave å fremme etisk standard i norsk presse. Det betyr at redaktører ringer hver dag for å få råd. Og det hender jeg gir råd. Jeg kjenner ikke Nelvik utover at jeg har hatt han på telefonen noen ganger. Kanskje fem. Fire av disse fem har jeg sagt at dette ikke bør publiseres, og stort sett har han fulgt mitt råd.

Selv om råd fra Kokkvold ikke frikjøper Se og Hør, er Kokkvold takknemlig for at bladet tar kontakt.

- Gudskjelov har Nelvik bedt om hjelp ved enkelte anledninger, og jeg synes jo det ville vært jævlig synd om han ikke gjorde det, avslutter Kokkvold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.