NA24.no

Økokrim henlegger saken mot Jo Lunder


HENLAGT: Økokrim har henlagt etterforskningen mot tidligere administrerende direktør i VimpelCom, Jo Lunder.
HENLAGT: Økokrim har henlagt etterforskningen mot tidligere administrerende direktør i VimpelCom, Jo Lunder. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Henlegger siktelse for grov korrupsjon mot tidligere VimpelCom-sjef Jo Lunder.

Pågripelsen i november 2015 kostet Lunder jobben som konsernsjef i Fredriksen-gruppen. Først etter en to års lang kamp føler han seg endelig trodd.

– Jeg sa det i november 2015 og sier det igjen. Jeg har aldri hatt noe å skjule i denne saken. Jeg sa også det samme til Stortinget i 2016. Økokrim har konkludert med det samme i dag. For meg er henleggelsen en endelig bekreftelse på at jeg snakket sant, sa Lunder under en pressekonferanse hos hans advokat Cato Schiøtz onsdag formiddag.

Henlagt på bevisets stilling

Lunder ble pågrepet og siktet av Økokrim i november 2015. Bakgrunnen var en betaling på 30 millioner dollar fra Vimpelcom til Takilant høsten 2011, like etter at Lunder hadde tiltrådt som konsernsjef.

- Siktelsen er henlagt etter bevisets stilling. For å kunne ta ut tiltale må påtalemyndigheten være overbevist om skyld og at dette kan bevises i retten. Det er det samme beviskrav som gjelder for påtalemyndigheten som for domstolene, nemlig at enhver rimelig tvil skal komme siktede til gode, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim.

Les også: Vimpelcom bytter navn til VEON
Les også: Telenor må tåle krass kritikk for Vimpelcom-saken

Betalte 795 millioner i bot

Saken er en del av en større internasjonal etterforsking av korrupsjon i Usbekistan. Teleselskapet VimpelCom har erkjent at det er begått korrupsjon, og har betalt 795 millioner dollar i bøter og inndragning til amerikanske og nederlandske myndigheter.

Les også: Jo Lunder: Lyn-kapteinen som ble telekom-wonderboy

Økokrim har etterforsket hvilken kunnskap VimpelComs tidligere administrerende direktør hadde da han godkjente en transaksjonen hvor 30 millioner dollar ble overført til et selskap kontrollert av datteren til den tidligere presidenten i Usbekistan. Etterforskingen har vært omfattende med dokumentinnhenting og avhør i Nederland, Sveits og USA i tillegg til Norge. Det siste avhøret ble foretatt i USA i høst, skriver Økokrim på sin hjemmeside.

Har varslet krav

Lunder har tidligere varslet at han kommer til å rette erstatningskrav mot Økokrim.

– Jo lenger tiden går, jo større blir erstatningskravet. Jo Lunders taksameter begynte å tikke i begynnelsen av november, og det fortsetter å gå inntil Økokrim har trukket saken, sa hans advokat Cato Schiøtz til Dagens Næringsliv i februar i fjor.

Schiøtz har innkalt til pressekonferanse om saken på sitt kontor klokka 11.30 onsdag.

Etter at Telenor kjøpte seg inn i Vimpelcom i 1998, utviklet forholdet til det russiske selskapet seg til en verkebyll. Høsten 2014 ble det kjent at Vimpelcom ble etterforsket for store pengeoverføringer til et postboksselskap eid av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere