NA24.no

Økokrim etterforsker forhold rundt salg av Johnsen Oil-aksjer. Trond Eirik Schea er Økokrim-sjef.
Økokrim etterforsker forhold rundt salg av Johnsen Oil-aksjer. Trond Eirik Schea er Økokrim-sjef. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Økokrim inn i Johnsen Oil-saken

Aksjesalg i millionklassen under lupen.

Nettavisen NA24 kan nå avsløre at Økokrim ser på hva det er som har skjedd i forbindelse med salg av aksjer tilhørende selskapet Johnsen Oil.

- Vi undersøker litt for å se hva som ligger i dette, sier politioverbetjent Johnny Helle til Nettavisen NA24.

Det har blitt levert en rekke politianmeldelser knyttet til saken og Økokrim er altså nå inne i bildet.

Nettavisen NA24 har i en rekke artikler omtalt selskapet og mye av det som har skjedd rundt.

Les alle sakene her: Alt om Johnsen Oil

Omfattende aksjesalg
Dette er et dansk selskap som satser på produkter som renser olje for partikler og skiller ut vann. Gevinsten skal blant annet være at man reduserer å skifte olje på maskiner.

85 prosent av aksjene i Johnsen Oil er eid av nordmannen Jan Ingolf Kristiansen, mens hans sønn Leiv Are Kristiansen er president.

Ved hjelp av forfalskede rapporter og skyhøye prisvurderinger har det blitt solgt Johnsen Oil-aksjer for store millionbeløp.

Flere straffedømte nordmenn har vært involvert i aksjesalg. Aksjene har blitt solgt til skyhøye kurser til småsparere i flere land.

Leiv Are Kristiansen er president i Johnsen Oil.

Selskapets tidligere tekniske direktør har sagt til Nettavisen NA24 at alt er en svindel.

Les mer: - Det er en eneste stor svindel

Far og sønn
Leiv Are og Jan Ingolf Kristiansen ble først offentlig kjent på slutten av 90-tallet. 

I 1998 ble Leiv Are dømt til et halvt års ubetinget fengsel. Da han ledet et vaktselskap ble det i omfattende grad betalt ut «svarte» lønninger. Leiv Are jukset også med diett- og kostpenger og postert falske fakturaer fra Gibraltar-registrerte selskaper som tilhørte Jan Ingolf. Da han skulle sone rømte han imidlertid til en hemmelig adresse i Spania, ifølge Aftenposten.

Her er Leiv Are og Jan Ingolf Kristiansen foran et av Johnsen Oils produkter.

Han ble etterlyst gjennom Interpol og pågrepet, men spanske myndigheter mente at lovbruddene ikke var så alvorlige. Så han ble løslatt med meldeplikt.

Familien høstet også oppmerksomhet da de drev det omstridte selskapet Norsk Kapital og Finans, som skal ha forledet et titalls investorer og drevet med ulovlig emisjonsforvaltning. Etter at selskapet ble tvangsoppløst, ble det meldt inn krav i konkursboet på tilsammen 14,6 millioner kroner, ifølge Aftenposten.

Selskapets styreleder var Jan Ingolf.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere