NA24.no

Økokrim nekter å prioritere

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Økokrim vil heller satse bredt i kampen mot økonomisk kriminalitet.

- Økokrim innretter innsatsen på bred front innen økonomisk kriminalitet, sier Økokrim-sjef Einar Høgetveit til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Denne uken sendte Høgetveit ut en pressemelding med et tilbakeblikk på fjoråret for Økokrim. Kort fortalt oppsummerer sjefen at fjoråret var et «stødig» arbeidsår, innen områdene skatt, konkurs, verdipapir og bedrageri.

Heleri og hvitvaskingssaker har gått opp fra en sak i 2005 til seks saker i fjor. Bedragerisaker var det ingen av i 2005 og seks i fjor. Inntaket var 27 saker i 2005 mot 32 i fjor. I 2002 var det 108 saker som ble tatt inn i Økokrim og verdipapir / finans hadde hele 23 saker.

Vil ikke prioritere
Høgetveit vil ikke prioritere noen av disse feltene alene, og han vektlegger den preventive virkningen i samfunnet.

- Hvis vi prioriterer et saksfelt, vil det gå utover noen andre. Det vil vi ikke, sier han til NA24.

Han sier enheten har jobbet godt med høyt profilerte saker hvor blant annet den aktuelle strafferammen på ni års fengsel for første gang ble benyttet i Finance Credit-komplekset.

- Dette har gitt et signal om at det er forbundet med risiko å drive med økonomisk kriminalitet, sier han.

Tallenes tale
Økokrim fikk også den høyeste straffen for hvitvasking på seks måneder, og seks år i Høyesterett i en innsidesak.

LES MER: Dømt for hvitvasking

Økokrim har totalt 130 faste ansatte, fem hospitanter og tre på engasjement. De bruker 47 prosent av tiden sin på egne saker, åtte prosent på etterretning/analyse og ti prosent på bistandssaker. Ni prosent på kompetanseutvikling og hele 23 prosent på administrasjonen.

Totalt hadde eneheten 43 saker under etterforskning i fjor mot 33 i 2005. Oppklaringsmålet er 80 prosent, men Høgetveit og Co klarte hele 98 prosent i fjor. 36 saker ble ført i retten, og det klarte 84 prosent domfellelser med et mål på 90 prosent.

Statskassen ble 66 millioner kroner rikere gjennom inndragninger, bøter, erstatning og saksomkostninger.

Stedlig tilsyn
Økokrim hadde i perioden 17. – 20. oktober et stedlig tilsyn fra Politidirektoratet. Tilsynets hovedfokus har vært knyttet til spørsmålet om enheten er organisert og ledet slik at hovedmålsetningene for Økokrim oppnås på best mulig måte. Rapporten på 13 sider forelå i begynnelsen av desember.

- Vi har praktisert en deadline-ordning på enkelte saker. Men dette er ikke et fast tiltak vi skal praktisere. Deadline gjelder spesielt store og omfattende saker hvor vi ikke bør grave oss for dypt ned i materien, sier Høgetveit til NA24.

Det ble også opplyst at det årlige saksantallet er redusert fra rundt 100 saker ned til mellom 30-40. Riksadvokaten vil se denne omleggingen an gjennom året, heter det i rapporten.

Målet for fjoråret var at saksbehandlingstiden ikke skal overstige 290 dager. I september 2006 var antall dager 484 dager.

OU-prosess
I den rapporten ble Tilsynet orientert om en pågående Organisasjons Utviklingsprosess (OU) i Økokrim. Denne prosessen er fokusert på teamorganiseringen og administrasjon og støttefunksjoner. OU–prosessen skal være avsluttet medio november heter det.

- Denne prosessen er utsatt med deadline 16. februar i år, sier Høgetveit til NA24.

Tilsynets hovedfokus har vært knyttet til spørsmålet om enheten er organisert og ledet best mulig. Det anses som avgjørende at Økokrim kontinuerlig fokuserer på om organisasjonen er bygget opp slik at de samlede ressurser i størst mulig utstrekning nyttes til å produsere straffesaker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere