NA24.no

Jan Ingolf Kristiansen ble onsdag tatt inn til avhør av Økokrim som følge av hans sentrale rolle i selskapet Johnsen Oil.
Jan Ingolf Kristiansen ble onsdag tatt inn til avhør av Økokrim som følge av hans sentrale rolle i selskapet Johnsen Oil.

Økokrim pågrep Jan Ingolf Kristiansen etter Nettavisen-avsløringer

Torpedoer, sveitsiske meglere, en svindeldømt sønn og noen av Norges største hvitsnippforbrytere, har alle vært knyttet til Jan Ingolf Kristiansens selskap.

Nettavisen avslørte i oktober 2013 at personene bak det danske selskapet Johnsen Oil hadde lurt tyske småsparere for millioner.

Hele selskapet skal imidlertid ha vært en stor svindel.

LES HER: - Det er en eneste stor svindel

Hovedarkitektene bak Johnsen Oil var far Jan Ingolf og sønn Leiv Are Kristiansen.

I det stille satte de opp et selskap basert på en teknologi som skulle rense olje for partikler og skille ut vann.

Ved hjelp av forfalskede rapporter og skyhøye prisvurderinger, har det blitt solgt Johnsen Oil-aksjer for store millionbeløp. 

LES HER: - Denne rapporten har jeg forfalsket

Onsdag gikk Økokrim til pågripelse av Jan Ingolf Kristiansen i hans hus i Asker. Han er siktet for å ha spredt villedende informasjon om Johnsen Oil. Sønnen, som leier et hus av sin advokat rett oppe i gaten, var ikke hjemme.

- Formålet med etterforskningen er å avklare om det har funnet sted noen straffbare forhold. I den forbindelse har det vært naturlig å avhøre Jan Ingolf Kristiansen, da han har vært en av de mest sentrale personene i selskapet, sier førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim til Nettavisen.

- Vil dere begjære Jan Ingolf Kristiansen varetektsfengslet?

- Det vil trolig ikke bli aktuelt med varetektsfengsling, sier Kavlie.

- Har dere avhørt sønnen Leiv Are Kristiansen?

- Vi vil kalle inn flere personer til avhør, men ønsker ikke å kommentere hvem på det nåværende tidspunktet, sier Kavlie.

(Saken fortsetter under bildet)

Førstestatsadvokat Geir Kavlie bekrefter at Økokrim har hatt Jan Ingolf Kristiansen til avhør i forbindelse med hans rolle i Johnsen Oil.

I oktober 2013 kunne Nettavisen avsløre at flere straffedømte nordmenn i flere år skal solgt aksjer i Johnsen Oil til skyhøye kurser til småsparere i flere land.

Det var de fire nordmennene Ole Petter Lindegaard, Leiv Are Kristiansen, Kristian Helgesen og Terje Hvidsten, som alle ble koblet Johnsen Oil. Alle er tidligere straffedømte.

LES HER: Straffedømte nordmenn koblet til selskap verdsatt til seks milliarder

Manchester City-sjeik
Leiv Are Kristiansen liker å jobbe i det skjulte, så det var faren, Jan Ingolf Kristiansen som eide 85 prosent av aksjene i selskapet. Resten av aksjene i selskapet var blant annet eid av ansatte i et av verdens største fond, Abu Dhabi Investment Council, kontrollert av Manchester City-eieren, sjeik Mansour bin Zayed bin Sultan Al Nahya.

På det meste var Jan Ingolf Kristiansens aksjer i Johnsen Oil verdt 16,7 milliarder kroner, noe som gjorde ham rikere enn Kjell Inge Røkke.

LES HER: - Jan Ingolf mer verdt enn Røkke

Johnsen Oil og familien Kristiansen, brukte, med hjelp av Ole Petter Lindegaard, det sveitsiske meglerhuset Ilardo & Partners, for å selge aksjer til tyske småsparere.

(Saken fortsetter under bildet)

Økokrim ønsker også å snakke med sønnen til Jan Ingolf Kristiansen, Leiv Are Kristiansen. Han befinner seg trolig i Marbella i Spania.


- Er noen djevler
Eieren av meglerhuset, Antonino Ilardo, misliker sterkt at hans selskap er dratt inn i Johnsen Oil-skandalen.

- Leiv Are Kristiansen og Ole Petter Lindegaard er er noen djevler, og de bruker hvem som helst for å oppnå sine mål, raste Antonino Ilardo til Nettavisen.

Ilardo og hans partner, Harald Grüber, utarbeidet en analyse for Johnsen Oil og fikk også et mandat om å selge hele selskapet. Det gikk selvfølgelig ikke.

- Våre navn og navnet til Ilardo & Partner Asset Management har blitt misbrukt i kriminell virksomhet. Siden vår forretning er helt avhengig av omdømme og ærlighet utgjør misbruket til de kriminelle rundt Johnsen Oil en betydelig risiko for skade og vår eksistens, sa Gruber til Nettavisen.

LES HER: - Leiv Are og Ole Petter er noen djevler

Italienske torpedoer
Det er ikke bare Økokrim som har stått på døra til Jan Ingolf Kristiansen. I april 2013 stod to torpedoer fra den italienske mafian på den samme døren i Asker. De truet med å drepe sønnen hans og kidnappe hans barnebarn, hvis de ikke fikk penger.

- Plutselig ringer min mor meg og sier at det er store torpedoer på døra til hennes hjem i Gamle Leangvei i Asker. De er to torpedoer og de virker ekstremt truende på min mor og min far, sa  Leiv Are Kristiansen til Nettavisen.

LES HER: - Vi skal drepe din far og kidnappe din datter

De italienske torpedoene er ikke de eneste torpedoene som er knyttet til Johnsen Oil. Også Espen Lee, en gang Norges mest fryktede torpedo, har spilt en rolle.

(Saken fortsetter under bildet)

Torpedo Espen Lee ble hyret inn til å passe på Leiv Are Kristiansen.


Leiv Are Kristiansen følte han trengte litt ekstra beskyttelse og benyttet seg av Espen Lees tjenester i forbindelse med et møte i Sarpsborg.

- Jeg ble oppringt av en bekjent, som lurte på om jeg kunne komme ned til Sarpsborg, sa Espen Lee til Nettavisen.

- Kristiansen hadde blitt truet av en muskelmann fra Italia tidligere, og følte at han trengte noen som kunne gjøre ham sikker, fortsatte Lee.

LES HER: - Jeg har et oppdrag

Også den svindeldømte nordmannen Svein Erik Ulsteen, som ble arrestert av FBI i desember 2013 og senere dømt til nesten 50 måneders fengsel i USA, dukket opp i Johnsen Oil-saken. Han mente at Leiv Are Kristiansen skyldte ham åtte millioner kroner, noe han ville at Kristiansen skulle gi ham i form av Johnsen Oil-aksjer. Det ville ikke Kristiansen.

Misbrukte prisbelønte journalister
I et siste desperat forsøk fra Ulsteen å få tilbake litt av pengene, var at han skulle sørge for at en Dagens Næringslivs artikkel om Johnsen Oil skulle en «ok sak» for Kristiansen.

(Saken fortsetter under bildet)

De to prisbelønte Dagens Næringslivs-journalistene, Gøran Skaalmo og Knut Gjernes, ble prøvd misbrukt i Johnsen Oil-saken.

Men først måtte Kristiansen og hans far signere en avtale og overføre 200.000 euro til en klientkonto til Ulsteens advokat, Lasse Kopperud.

Det var to av Dagens Næringslivs mest prisbelønte journalister som Ulsteen prøvde å misbruke. Gøran Skaalmo og Knut Gjernes, har blant annet vunnet henholdsvis tre og to SKUP-priser.

«Båturen til Miami»
Dersom Kristiansen betalte, skulle journalistene i et møte med far og sønn Kristiansen og deres advokat, lese opp følgende forhåndsavtalte setning, noe som ville være bevis for at det ikke ville bli noen negativ artikkel:

«The mention of the trip to Miami on Eriks boat during Christmas ensures both parties that every effort has been done in making this a positive article about Johnsen Oil and LAK»

LES HER: Prisbelønte journalister brukt i skittent millionspill

Her kan du lese mer om Nettavisens Johnsen Oil-avsløringer: Alt omJohnsen Oil

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere