NA24.no

Økokrim-sjefen: - Beklager

Trond Eirik Schea under Økokrim sin pressekonferanse i 2011  i anledning påtaleavgjørelse av et straffesakskompleks som gjelder mistanker om bl.a. skattesvik og medvirkning til skattesvik begått av et riggselskap Transocean.
Trond Eirik Schea under Økokrim sin pressekonferanse i 2011  i anledning påtaleavgjørelse av et straffesakskompleks som gjelder mistanker om bl.a. skattesvik og medvirkning til skattesvik begått av et riggselskap Transocean. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Mener likevel at de har gjort det riktige.

I et leserinnlegg i Dagens Næringsliv går Økokrim-sjef Trond Eirik Schea ut og forsvarer Økokrims fremgangsmåte i den såkalte Transocean-saken - som etter nær ti år endte med et til dels kraftig nederlag for Økokrim i tingretten. Økokrim fikk ikke medhold i brorparten av sine påstander, og Økokrim valgte også ikke å anke deler av saken, i sær frifinnelsen av skatterettsadvokaten Sverre E. Koch.

Koch har senere gått høyt ut mot Økokrim som han mener har gjort en lang rekke feil, og han har også uttalt at han skal politianmelde Økokrims førstestatsadvokat for uforstand i tjenesten.

Les også: - Han er en korsfarer

Sverre E. Koch


Schea skriver i sitt innlegg at han beklager saken overfor Koch.

- For han som for andre som frifinnes, beklager jeg som Økrokrim-sjjef den uleiligheten som er påført i forbindelse med straffesaken, skriver Schea.

Schea bruker derimot mye tid på å forsvare saken som er tatt ut, og avviser på det sterkeste at Økokrim ikke har forstått loven.

- Det er ikke bare Økokrim som har vurdert saken annerledes enn det Oslo tingrett kom til, også Skatteetaten og andre domstoler har gjort det, skriver han.

Han viser til at Transocean gjennom en rekke interntransaksjoner solgte blant annet en oljerigg, der riggen i «i åtte timer var tauet utenfor norsk sokkel», og på den måten var utenfor norsk beskatningsområde - og at Tingretten i Stavanger i 2005 ga Skatteetaten medhold i at overdragelsen skjedde innenfor norsk beskatningsområde.

- Noen har gitt uttrykk for at tingrettsdommen er et prestisjenederlag for Økokrim. Påtalemyndigheten hverken «vinner» eller «taper» saker. Men en kan si at det ligger prestisje i å forberede og presentere saker for domstolene med tilstrekkelig høy kvalitet. For meg som Økokrim-sjef er det også klart at det ville være kritikkverdig dersom Økokrim ikke engasjerte seg i en slik sak og brukte ressurser på den da anmeldelsen kom til oss, avslutter Schea og skriver at han mener saken ikke kan ende opp slik dommen til Oslo tingrett var.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere