*Nettavisen* Økonomi.

Kolberg: - All kritikk mot meg er grunnløs

KREVER SVAR: Martin Kolberg forventer nye svar i fredagens kontrollhøring i Stortinget om Vimpelcom-skandalen. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Martin Kolberg raser mot kritikerne før Vimpelcom-høringen.

27.05.16 10:40

STORTINGET (Nettavisen): Fredag startet høringen på Stortinget om Telenors håndtering av Vimpelcom-saken, og om hvordan Næringsdepartementet har utøvd sitt eierskap i Telenor i forbindelse med Vimpelcom-korrupsjonen i Usbekistan.

Her kan du følge høringen direkte. Den varer frem til klokken 18.

Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder, Martin Kolberg (Ap), er tydelig på hva han forventer svar på.

- Det viktige er at vi tydelig får fram hvorfor Telenor ikke informerte sin hovedeier på en sannferdig og riktig måte på et mye tidligere tidspunkt. Hadde de gjort det så hadde vi sluppet denne saken, sier Kolberg til Nettavisen på vei inn til høringen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen er klare til å starte VimpelCom-høringen. Foto: Paul Weaver (NA Bilder)


Bakgrunn: Vimpelcom-høringen

- Han snakket ikke sant

- Hva forventer du å høre av Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas som han ikke har sagt tidligere?

- Jeg vil i hvert fall få vite hvorfor han ikke snakket sant sist han var her. Det er veldig viktig, fordi de er viktige samfunnsaktører i det norske samfunn og vi forventer at de i henhold til aksjeloven informerer sine eiere på en ordentlig måte. Det har de åpenbart ikke gjort, sier han, og legger til:

- De har heller ikke informert Stortinget på en ordentlig måte. Så vi må få vite hvorfor, sier han.

Jan Petter Sissener: Vi må boikotte Martin Kolberg
Les også: Beskylder kontrollkomiteens leder for «skittent spill»

- Helt grunnløs kritikk

Kolberg har selv blitt kritisert på det sterkeste før høringen, og slår tilbake mot kritikerne som mener han har blandet roller.

- Kritikken er helt grunnløs. Det mener jeg helt oppriktig, sier Kolberg.

Han er særlig kritisert for at han som komitéleder har innført en praksis hvor komiteen opptrer som både etterforsker, aktor og dommer.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det skal være nulltolleranse for korrupsjon, gjentar Kolberg. Foto: Paul Weaver (NA Bilder)


Dette fnyser Kolberg av:

- Jeg hører hva de sier, men alle de som kritiserer meg og kontrollkomiteen i denne saken, de hopper glatt over en meget viktig del av eierskapsstyringen, at det skal være nulltolleranse for korrupsjon, sier Kolberg, og legger tydelig til:

- Her har det funnet sted korrupsjon, og det går det ikke an å se bort fra. Vi er ingen rettssak, men et moralsk politisk organ som skal holde orden på sakene, og i et samfunn er det viktig at vi da sier at nulltolleranse for korrupsjon gjelder som andre deler av eierskapsmeldingen gjelder, sier han.

Se videointervju med Kolberg (Artikkelen fortsetter under):


- Det forstår jeg rett og slett ikke

Venstres medlem i kontrollkomiteen, Abid Raja, er en av dem som har gått hardt ut mot Kolberg.

- I verste fall har Kolberg bevisst løyet til oss, sa Raja til Dagens Næringsliv tidligere denne uken. Han mener Kolberg driver et skittent spill i behandlingen av Vimpelcom-saken.

- Du har også fått kritikk fra andre medlemmer i kontrollkomiteen. Har dere noe uoppgjort dere imellom når dere møtes nå i dag?

- Det er ikke noe uoppgjort bortsett fra at det er en åpenbar uenighet som jo ligger der, men den er politisk motivert. Men hvilke motiver for eksempel børsdirektøren har, det forstår jeg rett og slett ikke, sier Kolberg, og viser til en uttalelse fra direktør Bente A. Landsnes ved Oslo Børs til TV 2, der hun kritiserer at komiteen gjennomfører høringen.

Fakta

Fakta om Stortingets Vimpelcom-høring

- Hun burde være opptatt av at det har funnet sted korrupsjon, hvor et norsk selskap er knyttet til det på et vis, selv om de ikke er juridisk skyldige. Det hevder jeg ikke. Hun burde vært opptatt av det i stedet for å være opptatt av kontrollkomiteen i det norske Stortinget. Det er meget alvorlig at børsdirektøren uttaler seg slik hun gjør, sier han.

- Det får høyre argumentere for

Høyre mener også at høringen er unødvendig.

- Jeg er uenig i det, og det er bare Høyre som mener det i komiteen. Også Fremskrittspartiet mener at denne høringen er på sin plass, slik at Høyre er alene om det og det får de argumentere for, sier Kolberg til Nettavisen.

Erkjent bestikkelser

Vimpelcom, der Telenor eier 33 prosent, har erkjent å ha betalt nesten 1 milliard kroner i bestikkelser til postboksselskapet Takilant i Usbekistan i bytte mot lukrative telelisenser. I februar aksepterte selskapet en bot på om lag 6 milliarder kroner.

De tidligere Telenor-toppene Jon Fredrik Baksaas og Svein Aaser har begge takket ja til å stille i Telenor-høringen på Stortinget fredag. Telenor-direktør Ole Bjørn Sjulstad har takket nei.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag