NA24.no

Kolberg kritisk til Telenors versjon av VimpelCom-saken


KRITISK: Martin Kolberg er leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.
KRITISK: Martin Kolberg er leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas innrømmer å ha holdt tilbake informasjon.

De siste opplysningene i VimpelCom-saken ble ikke avslørt fordi Telenor ønsket det, men fordi politiets etterforskning brakte dem fram i lyset, mener Martin Kolberg (Ap).

– I denne saken har vi opplevd å få en uendelig mengde brev og ord, som ofte har hatt til hensikt å ikke fortelle den fulle sannheten. De er kommet fra flere hold. Det har vært vanskelig i denne saken å få fram det som er realiteten, sa Kolberg da han deltok i Aktuelt på NRK2 mandag kveld.

Lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen føler seg nå trygg på at VimpelCom-saken vil bli gjenåpnet når den blir behandlet i komiteen tirsdag. Foranledningen er nye og hemmelige opplysninger, som ble meddelt komiteen i et fire sider langt brev i forrige uke.

– Det virker på meg som om grunnen til at dette kommer fram nå, er politiets etterforskning, ikke fordi Telenor er så veldig aktive på det, sa Kolberg.


Baksaas: – Skulle gått ut før

De nye opplysningene går lenger enn den daværende konsernsjefen Jon Fredrik Baksaas gjorde da han ga kontrollkomiteen sin versjon av VimpelCom-saken. Baksaas sier mandag kveld i et intervju med Dagens Næringsliv at han skulle ha gått ut med informasjonen tidligere, og at han innser det nå.

Jon Fredrik Baksaas.

– Da vi gikk til høringen, var ikke etterforskningen kommet så langt at vi innså hva denne informasjonen kunne bety. Vi så heller ikke at dette var noe vi kunne dele, ettersom etterforskningsmyndigheter i flere land anså det som taushetsbelagt materiale, sier Baksaas.

Verken Baksaas eller Kolberg vil gå inn i innholdet i det strengt hemmeligstemplede brevet, men Kolberg poengterer at opplysningene førte til styreleder Svein Aasers avgang.

– Det sier i seg selv mye om alvoret i denne siste utviklingen, ifølge Kolberg.

Økokrim avviser påstand

Økokrim avviser på sin side påstandene fra Telenors nye konsernsjef, Sigve Brekke, om at de aktuelle opplysningene var gitt Økokrim allerede i midten av august, før Brekke tiltrådte.

Lederen for korrupsjonsteamet, førstestatsadvokat Marianne Djupesland, sier rett ut at påstandene hans er uriktige.

– Det stemmer ikke at Telenor har delt denne informasjonen med Økokrim, i alle fall ikke sentrale deler av denne, sier Djupesland, til Aftenposten.

Brekke framholdt i flere medier søndag at opplysningene som ble gitt næringsministeren, og som var utløsende for Aaser måtte gå av, ble gitt Økokrim i august.

Brekke: Ikke ny informasjon

– Dette er ikke ny informasjon for myndighetene. Økokrim har visst dette. Dette er informasjon som vi har delt med dem for lengst, sa Brekke, som ikke vil kommentere Djupeslands uttalelser overfor Aftenposten.

Djupesland vil ikke bekrefte eller avkrefte om Økokrim var kjent med de aktuelle opplysningene, men er klar på at etterforskerne ikke har fått informasjonen fra Telenor:

– Den informasjonen som nå er formidlet til næringsministeren, er noe annet og mer enn de opplysninger som ble formidlet av Telenor til etterforskende myndigheter i 2014 som følge av utleveringspålegget, utdyper Djupesland.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere