*Nettavisen* Økonomi.

Kolberg på jobbjakt for Yssen

Ingunn Yssen og LO-leder Gerd-Liv Valla (fotomontasje). Foto: Paul Weaver/Scanpix (TV 2 Interaktiv/Scanpix)

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har kjent til og fryktet konsekvensene av konflikten mellom LO-leder Gerd-Liv Valla og Ingunn Yssen i flere år.

13.01.07 14:04

Les også: Hva sto i hånda, Valla?

Sentrale personer i Arbeiderpartiet har forsøkt å mekle mellom Valla og Yssen, uten synlig resultat.

Ifølge Dagbladet spilte Aps partisekretær Martin Kolberg rollen som mellommann i den partidrevne meklingen mellom Valla og Yssen.

Statssekretær Raymond Johansen i UD sier til avisa at han ble kontaktet av Kolberg i forbindelse med «forhandlingene». Forespørselen lød på om det ville bli utlyst noen stillinger eksternt Ingunn Yssen ville kunne søke på.

Samtidig skal statsminister Jens Stoltenberg ha kjent til konflikten i et par års tid. Han skal være på vennskapelig fot med Yssens, mens Valla er en svært viktig og mektig politisk alliert. Årsaken til at meklingsrollen ikke falt på Stoltenberg, skal i tillegg ha vært hans rolle som statsminister.

Etter at meklingen mislyktes og med offentlig oppvask pågående, frykter Ap-ledelsen at Valla/yssen-skandalen kan ødelegge for partiets valgkamp, skriver Dagbladet.

Her kan du lese Yssens oppsigelsesbrev

Her kan du lese Vallas forsvarsbrev

- Kan bli dømt
Gerd-Liv Valla kan bli straffet etter at hun fredag lekket deler av en fortrolig medarbeidersamtale , mener arbeidslivsekspert.

Arbeidslivsekspert Torkild Husby i advokatselskapet Codex sier til VG at Valla kan bli dømt i en eventuell arbeidsrettssak dersom hun har lekket fortrolig informasjon fra en medarbeidersamtale med Ingunn Yssen.

- Når LO sier at dette er en personalsak og så går ut og gir detaljerte informasjoner om dialogen om den ene ansatte, bryter de enhver etisk regel i norsk arbeidsliv. Hvis det kan påvises at Valla har gitt ut informasjoner fra en medarbeidersamtale kan hun faktisk bli dømt for det, sier Husby.

- Viser de dette båndene
Både Høyre og Frp mener Yssen-saken viser den sterke koplingen mellom Ap, LO og regjeringsapparatet.

- Dette viser med all tydelighet hvor tette bånd det er mellom LO og Ap og den enorme makten denne LO-lederen har over Regjeringen. Det er egentlig hun som er sjefen, sier Frp-formann Siv Jensen til Aftenposten.

Høyre-leder Erna Solberg mener Ap og LO later som de er en del av Staten, og at de «kan flytte folk når de får personalproblemer».

Hvem av partene fremstår som mest troverdig? Si din mening her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.