Gå til sidens hovedinnhold

Kollaps for StatoilHydro-partner

Helge Lunds strategiske partner i USA kollapset på New York-børsen torsdag.

Forrige uke lanserte StatoilHydro «gladmeldingen» om at det hadde inngått en strategisk allianse med en ledende amerikansk gassaktør, Chesapeake Energy Corporation.

NA24 - din næringslivsavisTorsdag smalt det på New York-børsen og aksjekursen falt hele 27,56 prosent på en dag. Aksjen ble solgt for 13,98 dollar. Den høyeste noteringen i denne aksjen i år har vært hele 74 dollar, og laveste er 11,99 dollar.

Les mer: Satser 24 milliarder

Kraftig nedgang
Aksjekursen i StatoilHydro har heller ikke vært et lystig skue for konsernsjef Helge Lund, eller det norske folket.

Ved inngangen til året ble aksjen omsatt til 169 kroner, og selges fredag morgen til 104,50 kroner.

Oljeselskapet ble omsatt for 214,1 kroner på det høyeste 22. mai, men har vært i fritt fall og ble torsdag solgt for kun 102 kroner. Gjennomsnittskursen for året er 158 kroner. StatoilHydros markedsverdi fredag er 334,5 milliarder kroner.

Overpris
Flere sentrale aktører mener StatoilHydro betalte dobbelt, og hele firegangen for mye for den norske oljekjempens investering i USA. Det tilbakevises av selskapet.

- Vi mener prisen som vi betalte er konkurransedyktig, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro til NA24.

StatoilHydro betalte 1.250 millioner dollar i kontanter, og 2.125 millioner dollar i form av en fremtidig dekning av 75 prosent av borre- og kompletteringskostnadene fra neste år til 2012. En avtale til 23,6 milliarder norske kroner.

Omfattende avtale
Avtalen innebærer at det i første omgang kjøper en 32,5 prosent andel i den amerikanske gasskjempen Chesapeakes skifergassområde i Marcellus formasjonen.

Den strekker seg over 7.300 kvadratkilometer i Appalachene i det nordøstlige USA. StatoilHydros nettoandel tilsvarer omkring 2.400 kvadratkilometer av denne lisensen.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken