Kollaps i bilsalget

Bilsalget i Europa falt med 27 prosent i januar og har ikke vært lavere på over 20 år. Les hvilke merker som selger.

13.02.09 09:50

Bilsalget i Europa stuper, viser ferske tall over nyregistrerte biler i januar i år.

NA24 - din næringslivsavis

Tallene, som kom ut fredag morgen, viser at antallet nyregistrerte biler i Europa ikke har vært lavere på to tiår. I januar ble det registrert 958.517 nye biler, et årlig fall på 27 prosent.

Stramt marked
Det er i all hovedsak den svakere forbrukertilliten og det stramme kredittmarkedet som fører til at bilsalget faller for niende måned på rad.

Fallet i salget er betraktelig høyere enn det fallet vi så for hele 2008. For året under ett ble det solgt 7,8 prosent færre biler enn i 2007, og dette var det laveste salget på 15 år.

Det er spesielt de kriserammede bilprodusentene som får merke smellen. Salget av amerikanske GM stuper 35 prosent, Toyota-salget faller 32 prosent og salget av BMW faller 32 prosent. I tillegg faller også salget av Renault med 34 prosent.

Den bilprodusenten som gjør det best, med andre ord opplever minst fall i salget, er Volkswagen med et fall på 20 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Stup for enkelte modeller
For de forskjellige bilmerkene var det store svingninger. Salget av Toyotas flaggskip, Lexus, falt 50 prosent i januar. Samtidig opplevde Volkswagen å se at Audi-salget falt med svært beskjedne 6,1 prosent. Salget av hovedmerket VW falt imidlertid med 19 prosent.

- I januar påvirket alle markeder til det store fallet i omsetningen, skriver European Automobile Manufacturers Association (ACEA) i meldingen, ifølge Dow Jones Newswire.

Det er imidlertid ventet at store tiltakspakker i blant annet Frankrike og Tyskland skal få tilbake noen av bilkjøperne. Spesielt for små biler.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.