NA24.no

Kollaps i oljeprisen

Sist oppdatert:
Det svarte gullet har ikke falt så mye på 17 år.

Oljen satte nok en ny rekord på mandag, men så falt bunnen fullstendig ut av prisen.

NA24 - din næringslivsavis

Råolje med aprillevering raste 4,1 prosent, eller 4,53 dollar, og endte på 105,68 dollar fatet da gulvhandelen stengte på råvarebørsen i New York. Dette er det meste den har falt på en enkelt dag på over 17 år, ifølge Marketwatch.

- Gevinstsikring og hedgefond
- Det var vanskelig å si den nøyaktige grunnen for dagens fall, men den kommer ikke av noen nye fundamentale data, sier James Williams, økonom ved WTRG Economics, til Marketwatch.

- Det kan være gevinstsikring eller hedgefond som kvitter seg med noen av posisjonene sine, foreslår han.

Rekordpris
Fallet blir ikke mindre spektakulært av at den amerikanskhandlede lettoljen satte ny rekord denne mandagen, med en pris på 111,80 dollar fatet.

Derimot er det mange som har en langt klarere formening enn Williams om hvorfor vi fikk det kraftige fallet vi nå ser.

- Nærmet seg galskap
- Oljeprisen vi nå ser nærmer seg galskap, sa oljeanalytiker Benny Clausen i Norwegian Oil Trading til NA24, tidligere denne mandagen.

Dette virker være en gjennomgangstone blant analytikere. Svært få mener oljeprisen hadde grunnlag til å stige så mye som den har gjort de seneste ukene.

- Kjøpsorgie
Paul Touradji, grunnleggeren av hedgefondet Touradji Capital Management som forvalter 3,5 milliarder dollar, fortalte klientene sine at prisen på råvarer har økt dramatisk den siste tiden som følge av en «kjøpsorgie». Touradji advarte om at oppgangen ikke var basert på fundamentale forhold, og at det var stor risiko for kollaps, noe han fikk rett i.

Finansmannen sier den dramatiske økningen har skyldtes en «vanvittig pengestrøm»

- Med mindre denne pengestrømmen fortsetter i det uendelige, i hvilket tilfelle prisene vil fortsette å stige inn i evigheten, bør det fundamentale se til å forbedre seg like raskt som prisene - ellers er det ingenting annet som holder markedet på dette nivået, påpekte han.

Om Touradji har rett kan mye tyde på at nettopp denne pengestrømmen har stilnet. Andre råvarer hadde en lignende utvikling som oljen, mandag.

Resesjon
Flere peker på at resesjon i USA, verdens største oljekonsument, vil få alvorlige følger for prisen.

- Etterspørselen kommer ikke til å fortsette å være skyhøy mens økonomien blir svakere, sier Stu Flerlage, forvalter ved NuWave Investment Corp, til Bloomberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere