*Nettavisen* Økonomi.

Kollapser på børsen

Oslo Børs, høststemning, Børsen, aksjer

Oslo Børs, høststemning, Børsen, aksjer Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix)

Oslo Børs er i perlehumør, men en aksje får brutal medfart.

23.11.09 10:15

Det har vært en positiv åpning på børsuken, og Oslo Børs slår følge med nattens utvikling på de asiatiske børsene.

Hovedindeksen sendes opp 1,49 prosent til 355,61 poeng.

Millionverdier blåst bort
Ett selskap bli imidlertid gruset skikkelig i morgentimene.

Biotec Pharmacon varslet i dag tidlig at selskapet har mottatt resultatene for begge sine fase III studier med SBG for diabetessår. Og resultatene ikke er positive.

Studiene viste ikke bedre sårtilheling med SBG sammenlignet med placebo, og selskapet vil dermed ikke fortsette med de planlagte aktivitetene for denne indikasjonen.

Les mer:Skuffende tilbakeslag

– Avslutningen av de to fase III studiene var en viktig milepæl for Biotec Pharmacon og resultatene er et skuffende tilbakeslag for alle involverte, både internt og eksternt, sier administrerende direktør Lars Viksmoen i Biotec Pharmacon.

– Resultatene fra begge studiene var stort sett svært konsistente, opplyser selskapet.

De elendige resultatene av fase III-studiene medfører at 750 millioner kroner av verdien er blåst bort i løpet av få minutter. Nå ligger markedsverdien på 164 millioner kroner.

Aksjen faller 81,31 prosent til 7,10 kroner.

Olje over 70 dollar
Det siste døgnet har dollaren svekket seg kraftig igjen, og råvareprisene steget tilsvarende.

Dette har sammenheng med at økt risikoappetitt blant investorene. Da vendes blikket bort fra dollar til andre investeringer. Et fat nordsjølje med januarlevering omsettes i formiddag for 70,13 dollar , opp 1,2 prosent.

Statoil-aksjen sendes opp 1,18 prosent til 145,20 kroner.

Petrojack i forhandlinger
Riggselskapet Petrojack er i søkelys denne morgenen. Selskapet er i likhet med sitt søsterselskap PetroMena i store finansielle problemer. Aksjonærene ser ikke ut til å være villige til å kaste mer penger inn i riggselskapet som inngår i selskapssfæren til bergensinvestoren Berge Gerdt Larsen.

I en oppdatering på situasjonen mandag, så skriver styret i Petrojack at de har startet en prosess med å evaluere selskapets strategiske muligheter, samt en prosess for å restrukturere selskapets gjeld.

Les mer:Petrojack frir til kreditorene

Petrojack må ha på plass en løsning i løpet av noen få måneder for å få selskapet solvent. Med dagens kontantstrøm og gjeldsbyrde vil selskapet ikke kunne innfri avdragene som forfaller i april og mai neste år.

Aksjen faller 18,61 prosent til 3,76 kroner.

God stemning i Europa
Investorene på de tonenagivende europeiske børsene er minst like tilfredse som de norske.

I Frankfurt suser DAX-indeksen opp 1,57 prosent, mens CAC 40 i Paris løftes 1,65 prosent. O London stiger FTSE 100 1,60 prosent. OMX-indeksene i våre naboland stiger også, i Stockholm er hovedindeksen opp 1,17 prosent, mens OMX København stiger 1,04 prosent. I Helsingfors er børsen opp 1,42 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.