NA24.no

Kollapser på børsen

Sist oppdatert:
Svake finske verft tvinger Aker Yards til å sende ut et resultatvarsel. Aksjen får juling.

Følg Aker Yards-aksjen i dag

Markedet er ikke nådige og sender aksjen ned 21,50 prosent til 84 kroner på Oslo Børs.

NA24 - din næringslivsavis

Les også: Tre milliarder forsvant

Skipsbyggerne i Aker Yards venter at driftsresultat for andre kvartal vil bli lavere. Dette er blitt klart etter at de har gått gjennom prosjektestimatene.

Aker ASA, med Kjell Inge Røkke i spissen, solgte 19. mars alle sine aksjer i Aker Yards. Den gangen solgte de for 500 kroner per aksje, men siden den gang ble hver aksje i Aker Yards delt i fem nye aksjer. Dermed er kursen Aker ASA fikk betalt på 100 kroner.

Nesten milliardtap
Totalt solgte de 9,1 millioner aksjer før splitten, eller 45,5 millioner aksjer etter splitten, noe som tilførte Aker ASA hele 4,6 milliarder kroner.

De investorene som kjøpte disse aksjene gikk med andre ord på en skikkelig smell. Aksjen noteres i formiddagstimene til 81 kroner. Dermed er papirtapet i skrivende stund på nesten rundt 864 millioner kroner.

Aker ASA har med andre ord grunn til å være like fornøyd som investorene som kjøpte har grunn til å være misfornøyd. Aker og Kjell Inge Røkke har styrt unna et forsmedelig milliontap.

Svakere enn ventet
Driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) er ventet å bli på mellom 1 og 1,1 milliarder kroner i 2007. Samtidig venter Aker Yards at nettoresultatet vil havne på mellom 800 og 900 millioner kroner. Etter å ha gått gjennom kostnadsestimatene har selskapet forventninger om driftsmarginer (EBITDA-margin) på rundt 5 og 6 prosent i 2008, men beholder det langsiktige målet om 7 prosent.

For forretningsområdet Cruise & Ferries venter Aker Yards en EBITDA-margin på rundt 2,5 og 3 prosent i 2007. Driftsinntektene på hele konsernet er ventet å havne på rundt 35 milliarder kroner i 2007.

Gevinst på salg av aksjer redder nettoresultatet i andre kvartal. Aker Yards har solgt sine aksjer i Aker Invest og Aker Oilfield Services til Aker Capital og sitter igjen med en gevinst på rundt 260 millioner kroner.

Fergene får skylden
Det er byggingen av ferger i Finland som får skylden for det svake resultatet. Høykonjunkturen i markedet har ført til mangel på tilgjengelige ressurser og det gir en dominoeffekt på ordrereserven. Antallet ferger i ordrereserve i Finland er syv hvorav fem blir levert i løpet av de neste tolv månedene. I tillegg opplever leverandører til skipsverftene også stor etterspørsel som fører til høyere priser og kostnader.

Som et resultat av den pågående prosessen i Finland vil rapporten for andre kvartal bli utsatt til 24. august.

Kjell Inge Røkkes Aker solgte seg ut av Aker Yards tidligere i år. Et nedsalg i to omganger sørget for at Aker fikk inn 4,6 milliarder kroner. Det var hovedsakelig utenlandske profesjonelle investorer som kjøpet aksjene fra Aker.

Følg Aker Yards-aksjen i dag

Resultatvarselet kommer samtidig som nesten alle analytikerne har tatt ferie. I en ringerunde til meglerhusene treffer NA24 på analytikere som ikke har fått med seg skrellet i Aker Yards.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere