NA24.no

Kom du ikke inn på ønsket studium?

Ikke alle får begynt på ønsket studium til høsten.
Ikke alle får begynt på ønsket studium til høsten. Foto: Yayimages.com
Sist oppdatert:
Det finnes en rekke ting du kan gjøre dersom du ikke kom inn på ditt ønskede studium.

Dersom du ikke har kommet inn på det studiet du ønsket er det ikke verdens undergang, det finnes en rekke ting du kan gjøre før du eventuelt søker igjen til neste år.

Les også: Nå får de endelig svar

Dobbeltsjekk

Ingen systemer er feilfrie og dersom du tror det har skjedd en feil i behandlingen av din søknad bør du ta kontakt med Samordna opptak eller studiestedet det gjelder.

- Dersom du har mistanke om at noe er galt kan det være lurt å ta kontakt for å få en forklaring. Jeg anbefaler at man gjør dette på epost, da har du det skriftlig og det er enklere enn på telefon, sier opptaksekspert ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HIOA) Camilla Sønstabø Thorkildsen.

Takk ja til venteliste

Dersom du har kommet inn på andre eller tredjevalget ditt, kan du takke ja og likevel sette deg på venteliste for høyere prioriterte studier.

- Dersom du får tilbud om plass på en høyere prioritet i løpet av sommeren mister du i så fall plassen du allerede har takket ja til i hovedopptaket, sier Sønstabø Thorkildsen.

Sjekk ledige plasser

I helgen offentligggjør Samordna opptak hvilke studier som fortsatt har ledige plasser. Dersom studiumet er viktigere enn studiestedet kan det hende de har en ledig plass på ønsket studium et annet sted i landet enn der du i utgangspunktet søkte deg til. 

Det kan også hende du blit inspirert til å prøve deg på noe annet etter å ha gått gjennom listen.

Få veiledning

Det kan være lurt å kontakte en studie- eller karriereveileder for å få litt perspektiv på ting.

- Om det viser seg at løpet er kjørt kan en veileder hjelpe deg med å kartlegge din kompetanse og mulige jobber som du egner deg for, sier Sønstabø Thorkildsen.

Hun legger til at det ofte er sånn at mange som er fast bestemte på hva de vil studere finner ut at det kanskje ikke var riktig likevel.

Ta opp fag

Dersom du ikke kom inn på ditt ønskede studiested, men fortsatt er fast bestemt på at dette er veien å gå for deg kan du vurdere å ta opp fag.

- Et alternativ er å forbedre karakterene dine fra videregående og, eller, samle tilleggspoeng. Dette vil kunne øke sjansene dine for å komme inn på studiet til neste år, sier Sønstabø Thorkildsen.

Enkeltemner

Noen studieinstutisjoner tilbyr enkeltemner, så du kan også søke om å få ta noen av de. Dette gir deg muligens litt innblikk i om studiet faktisk er noe for deg, samtidig som du føler at du har satt i gang med noe.

Studer i utlandet

Mange skoler i utlandet tilbyr de samme fagene som universitetene og høgskolene hjemme i Norge og har løpende opptak fram til klassene er fulle.

Prøv deg i arbeidslivet

- Å ikke få studieplass er ikke nødvendigvis negativt. Det kan gi deg en sjanse til å prøve deg i arbeidslivet, og det kan være med på å forme en forståelse av hva man liker å drive med. I hvertfall om man kommer rett fra videregående, sier Sønstabø Thorkildsen.

Reise

Om du nå ikke har fjerneste anelse om hav du vil gjøre med livet ditt kan det også være en ide og reise litt. De færreste har råd til å reise ut i verden rett etter videregående, da kan man først tjene litt penger og få arbeidserfaring før man legger ut på eventyr.

Folkehøgskole

Et annet alternativ kan være og se hvilke folkehøgskoler som fortsatt har ledige plasser.

- Folkehøgskole gir deg først og fremst tid til å tenke på hva du virkelig vil, også får du to studiepoeng som kanskje kan hjelpe deg neste gang du skal søke om studieplass, sier informasjonskonsulent for Folkehøgskolene Marit Asheim. 

Hun understreker at deres er faring er at et år på folkehøgskole gir deg samarbeidskompetanse og motivasjon til å begynne å studere.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere