*Nettavisen* Økonomi.

Kommunale avgifter øker igjen

Kommunale gebyrer og avgifter øker med mer enn 50 prosent av inflasjonen, ifølge tall fra Huseiernes Landsforbund (arkivfoto). Foto: Rune Petter Ness

I gjennomsnitt betaler norske husstander 12.509 kroner i gebyrer for vann, avløp, renovasjon og feiing. Den prosentøkningen fra 2014 er over 50 prosent større enn inflasjonen.

30.07.15 18:48

Ifølge årets rapport fra Huseiernes Landsforbund om kommunale vann- og avløpsgebyrer, renovasjonsavgift og feieavgift var den gjennomsnittlige økningen per husstand 3,2 prosent. Den generelle inflasjonen i Norge fra 2014 til 2015 er bare 2 prosent.

Her kan du tipse Nettavisens redaksjon på mail, eller telefon 02060.

Alvorlig utgiftspost

– Som enkeltår er det udramatisk, men om vi ser helt tilbake til 1992, da vi begynte med denne statistikken, så har gebyrene økt 50 prosent over inflasjonen hvert år. Då begynner det å bli dramatisk, forteller utredningssjef Dag Refling i Huseiernes Landsforbund til NTB.

En del av grunnen til at økningen ligger over inflasjonsnivået i Norge er at kommuner ruster opp vann- og kloakknettet. Den unnskyldningen er likevel ikke god nok, ifølge Refling.

– Vi har dessverre blitt vant til at gebyrene øker 50 prosent over inflasjonen. Det er samme historie hvert år. Men når noen kommuner nå tar over 20.000 kroner i gebyrer for ett år, begynner det å bli en alvorlig utgiftspost, sier utredningssjefen.

Det er Søndre Land i Oppland som har det høyeste gebyr- og avgiftsnivået, med 20.810 kroner per husstand. Også i fjor toppet kommunen statistikken.

Bedring i vest

I den ferske rapporten kommer det tydelig fram at de små kommunene sliter mest med å holde avgifts- og gebyrnivået nede.

Likevel er det en liten kommune på Vestlandet som kan slå seg på brystet; Årdal i Sogn og Fjordane tar bare 6.059 kroner i avgifter og gebyrer per husstand. Refling i Huseiernes Landsforbund forklarer at Vestlandet har bedret seg betydelig i senere år.

– Det er naturlig at de største byene har stordriftsfordeler og kan produsere tjenestene billigere på grunn av det. Mange små kommuner burde for lengst slått seg sammen i interkommunalt samarbeid. Det har blant annet blitt gjort på Vestlandet, sier Refling.

– På Vestlandet kan vi konstatere at de samarbeidende kommunene ligger i den billige delen av prisstatistikken, fortsetter han.

Oslo best og verst

Ut fra stordriftsfordelen er det dermed ikke overraskende at det er Oslo som kommer best ut på fylkesnivå. I Oslo må hver husstand ut med 9.820 kroner i samlede gebyrer, mens Oppland er det dyreste fylket, med 13.979 kroner.

Norges hovedstad er likevel inne på verstinglisten over kommunene som har økt avgiftsnivået mest i løpet av det siste året. Fra 2014 til 2015 hoppet avgiftene 16,6 prosent.

Kommunen i Norge som prosentvis har økt nivået mest er Sula kommune i Møre og Romsdal, med hele 38,2 prosent. Sula er likevel under landsgjennomsnittet med 11.618 kroner per husstand.

– Slike store, prosentvise økninger som i Sula er ikke så oppsiktsvekkende. Noen ganger er det vanvittig kraftige hopp i enkelte kommuner, hvor det som oftest skyldes investeringsprosjekter som akkurat er påbegynt, sier Refling til NTB.

Undersøkelsen som rapporten baserer seg på, er gjennomført av Statistisk sentralbyrå (SSB) på oppdrag fra Huseiernes Landsforbund. Datamaterialet er hentet fra databasen som benyttes i KOSTRA-rapporteringen fra kommunene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.