*Nettavisen* Økonomi.

Kommune- skandale: Skjuler giganttap med avtaletriks

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)

Kombinasjonen grådige banker og inkompetanse i kommuner gir rentetap på hundrevis av millioner.

27.01.13 15:32

En rekke kommuner taper opp mot flere hundre millioner kroner på rentebytteavtaler. Avtalene forlenges med DÅRLIGE VILKÅR og uten konkurranse. Dermed skjules tapene. Dette avslører Kommunal Rapport over forsiden i siste utgave (se forsiden her).

Med fallende renter de siste årene har mange rentebytteavtaler medført tap for kommunene. Derfor har en rekke kommuner erstattet de gamle avtalene med nye. Når en gammel avtale avsluttes før tiden, skal tapet føres i regnskapet.

Forlenges uten anbud
I stedet forlenges disse avtalene til nye vilkår, uten anbud. Det oppsamlede tapet i den gamle avtalen blir ikke regnskapsført. I stedet får kommunene høyere renteutgifter i framtiden.

Dette er i strid med regelverket. Kommunal Rapport har fått bekreftet fra nærmere 20 kommuner at de har takket ja til slike tilbud – og da er det mange som ikke har svart på vår henvendelse.

Flere hundre millioner i tap
Hvor store tap som dermed er skjult fra regnskapet, er ikke klart. Et grovt anslag vi har gjort, tilsier at det er snakk om flere hundre millioner kroner.

Om lag 25 prosent av norske kommuner har rentebytteavtaler (også kalt renteswap eller bare swap), ifølge en rundspørring Kommunal Rapport gjorde i fjor høst. I tillegg har drøyt 40 prosent anledning til å inngå slike avtaler, ifølge egne finansreglement.

– Sannsynligvis har kortsiktig budsjettsaldering, kombinert med manglende forståelse medført store tap i kommunal sektor, uten at det kommer til uttrykk i regnskapet. I så fall er dette et nasjonalt problem, er konklusjonen til Kurt Løvoll, revisjonsrådgiver ved Komrev3 IKS. Han omtaler problemet i siste utgave av Kommunerevisoren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.