NA24.no

Kommune-Norge taper milliarder på billig strøm

Foto: EIRIK HAGESÆTER (Bergensavisen (BA))
- Dette er det dårligste året som har vært.

Meglerhuset Pareto er nå klar med sin årlige analyse av kraftmarkedet for i fjor.

Konklusjonen er klar, fjoråret var elendig.

- Året 2012 var egentlig det dårligste året som har vært, sier Bjørn Carlsen, corporate-medarbeider i Pareto, til Nettavisen NA24.

Billig strøm er bra for forbrukerne, men dårlig butikk for selskapene.

- Det skyldes lavere strømpriser og hvor mye selskapene klarte å hente inn på nett, samt noen store nedskrivninger som påvirker resultatet, sier Carlsen.

I rapporten skriver Pareto at avkastningen på egenkapitalen var på 7,7 prosent, mens avkastningen på totalkapitalen var på 7,1 prosent. Det fører til at eierne i mindre grad vil ta ut utbytte.

«Totalt ble utbyttet redusert med 2 milliarder kroner fra 2011 til 2012. Egenkapitalandelen holdt seg omtrent som fjoråret med et vektet snitt på ca 37 %. Basert på de siste års dårlige resultater har flere kraftselskaper nå vedtatt ulike kostnadskuttprogrammer og/eller strategiomlegging for å bedre resultatene fremover. Sektoren går en mer utfordrende tid i møte med store investeringer og med forholdsvis lave forward kraftpriser.»

- Det har vært en del utbytte, men nå skal sektoren inn med store investeringer på nett, vedlikehold og rehabilitering. Det blir veldig store investeringer på utbygging av ny kraftproduksjon. Statnett alene skal jo investere mellom 50-70 milliarder kroner, så det er snakk om veldig mye penger, sier Carlsen.

Mindre til Kommune-Norge
Som en konsekvens av den dårlige utviklingen blir det fremover mindre penger å rutte med for landets kommuner.

- Det gjør at en del av eierne, kommuner og fylkeskomnmuner, må se for seg lavere utbytte fremover i tid, sier Carlsen.

De norske kraftselskapene forventes i mange tilfeller å levere jevnt høye utbytter for å finansiere offentlige formål.

- I den senere tid har flere av selskapene og eierne i større grad tatt inn over seg at lave kraftpriser og betydelige investeringsplaner vil kunne få konsekvenser for fremtidige utbyttebetalinger. Dette kan ha vært en medvirkende årsak til at utbyttene har blitt redusert for de fleste selskapene de siste årene, skriver Pareto.

Luk vekk Statkraft
Av selskapene Pareto har sammenstilt ble det samlede årsresultatet for 2012 10,7 milliarder mot 8,5 milliarder i 2011. Men selv om det var en ioslert økning på 2,2 milliarder kroner, er det noen få som påvirker dette.

Statkraft sto nemlig alene for en økning på 4,8 milliarder, så fjerner man Statkraft falt årsresultatet med 2,5 milliarder kroner.

Tøft også fremover
Og også i år ligger det an til å bli svak utvikling i strømsalget, mens det er bedring å spore på inntektene fra nettsiden.

- Det er fortsatt lav kraftpris og utbyttene har ikke akkurat gått i taket. 2013 blir nok ikke et superår på kraftsiden, men nettsiden ser bedre ut, sier Carlsen.

I fjor reduserte 13 av 30 selskaper utbyttet, 8 selskaper økte, 9 holdt det uenddret og 4 vedtok å ikke betale ut.

- Svake forward priser på kraft samt store fremtidige investeringer, gjør at eierne av kraftselskaper kan være tjent med å forberede seg på lavere utbytter, skriver Pareto i rapporten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere