*Nettavisen* Økonomi.

Kommunene vil ikke fjerne boplikten

De fleste kommunene går imot regjeringens forslag om å fjerne konsesjonsloven og boplikten her i landet.

31.12.14 09:23

Høringsfristen for forslaget er 15. januar, men allerede før jul hadde over 80 kommuner sendt inn sine syn. Bare en håndfull støtter forslaget, skriver Klassekampen.

Blant dem som går imot, er store landbrukskommuner som Gausdal, Meldal, Alvdal, Vågå, Vestre Slidre og Nome. Her er uttalelsene enstemmige – og dermed går Høyres og Frps lokale representanter imot regjeringens forslag.

Nei fra de rødgrønne

Fra de rødgrønne opposisjonspartiene på Stortinget har avvisningen kommet kontant. Også fra regjeringens samarbeidspartner KrF er svaret entydig: Forslagene må endres på vesentlige punkter.

– Landbruksministeren er mer opptatt av dem som vil ut av næringen, enn dem som vil inn. Å fjerne boplikten og avvikle konsesjonsloven vil gjøre at noen få, rike mennesker kan støvsuge markedet for attraktive landbrukseiendommer, uttalte Line Henriette Hjemdal, KrFs landbrukspolitiske talsperson, til NTB da forslaget ble lagt fram i oktober.

Forslaget

Forslaget som landbruksminister Sylvi Listhaug la fram, går ut på å avvikle loven som sier at alle som vil overta eller kjøpe en gård, må søke om rett til det.

Som et resultat av dette foreslår regjeringen også å oppheve boplikten. Den sier at en kjøper av større landbrukseiendommer må bo der i minst fem år. For å motvirke at hus blir gjort om til fritidsboliger, kan boplikten også omfatte eiendommer i et nærmere definert område, uavhengig av eiendommens størrelse.

Regjeringen ønsker å beholde jordloven og driveplikten. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag