*Nettavisen* Økonomi.

Kommuner kan ha brutt loven

Investerte over en halv milliard i det amerikanske kredittmarkedet - risikerer giganttap.

19.11.07 16:15

Flere norske kommuner har investert over en halv milliard kroner i det amerikanske kredittmarkedet og kan risikere giganttap.

NA24 – din næringslivsavis

Men kommunene som satset millioner i produkter solgt av meglerhuset Terra kan ha brutt den såkalte «Forskrift om kommuners og fylkeskommuners finansforvaltning», som sier at kommunen ikke skal ta vesentlig finansiell risiko.

Nå vil fylkesmannen i Nordland se på saken.

- Vi er bedt av Kommunaldepartementet om å foreta en lovlighetskontroll av de vedtakene som ble gjort da kommunene gjorde investeringene. Fylkesmannen skal se på om dette er brudd på kommuneloven, sier avdelingsdirektør Roald Kvitvik hos Fylkesmannen i Nordland til NTB.

Les også: Jobber på spreng med avtale

Fikk retningslinjer etter avtale
Forskriften, som trådte i kraft i 2001, er også tydelig på at kommunestyret må ha etablert rutiner for å vurdere finansiell risiko og la uavhengig kompetanse vurdere rutinene som er etablert.

- Jeg kan ikke svare på om det i 2001 var etablert slike rutiner. Det jeg kan forsikre deg om er at vi har det i dag. Nå ville vi ikke gått inn på slike avtaler uten å konsultere rutinene våre, sier Arne Sørensen til NA24.

Koblet inn advokat
Siden juni i år har han vært rådmann i Hemnes kommune, som i 2002 inngikk en investeringsavtale med Terra om kjøp av amerikanske obligasjoner. Totalt er de eksponert med 84 millioner kroner, men fulgte trolig ikke regelverket som ble etablert året før.

Da Hemnes kommune skjønte at det kunne bli et problem tok de, sammen med blant andre Rana kommune, kontakt med et advokatfirma. De har også hatt kontakt med andre finansinstitusjoner som har forsikret dem om at rutinene de nå har etablert er tilstrekkelige.

- Det er for sent, naturligvis, men betryggende, sier Sørensen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.