Kommuner svir av penger og låner til pipa. Her sløser de verst

SAMMENSLÅING: Når kommunene skal slås sammen, benytter de seg av anledningen til å knuse sparegrisen og ta opp gigalån. 

SAMMENSLÅING: Når kommunene skal slås sammen, benytter de seg av anledningen til å knuse sparegrisen og ta opp gigalån.  Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Kommuner som skal slås sammen svir av gigantbeløp, knuser sparegrisen og tar opp rekordsummer i lån.

02.03.19 19:57

 

Sløseriprisen 2018: Juryen har nominert fem kandidater til sløseriprisen. Til slutt er det leserne som avgjør hvem som vinner den gjeve prisen. Kommunenes elleville pengebruk er kandidat nummer 2.

Når to mennesker finner hverandre, bruker de ofte å bygge verdier sammen gjennom ekteskapet. Når det kommer til kommuner, forsøker de heller å svi av mest mulig penger før ekteskapet inngås.

Siden kommunesammenslåingene har vært et faktum, har en lang rekke kommuner over hele landet satt i gang store, dyre prosjekter før de skal slås sammen.

Pengebruken fra en del av kommunene og fylkene som skal slås sammen har fått en del spesielle utslag.

Pusser opp brakk fylkestingssal

I Sogn og Fjordane har de bestemt seg for å utvide og pusse opp fylkestingssalen. Fylket skal legges ned om i underkant av ett år. Fylket skal bli en del av Vestland om en kort tid. Det skal de bruke 12 millioner kroner på.

Det er ikke bare fylkestingssalen som får penger. Sogn og Fjordane mer enn tredobler årlige investeringene før sammenslåingen med Hordaland. Blant annet skal de bygge en bro til Ytre Seinsundet til 750 millioner kroner.

For å finansiere denne investeringsfesten, skal de ta opp over 1,4 milliarder kroner i gjeld. Fylkesvaraordføreren i Hordaland fylkeskommune er urolig for utviklingen.

Les også: Oslo kommune kjøpte kunst til kloakken, men ingen får se den

Fakta

DETTE ER SLØSERIPRISEN

Sløseriprisens kandidater

Kandidat nr 1: Tromsø-politikerne bader i penger
Kandidat nr 2: Svir av pengene før sammenslåing
Kandidat nr 3: «Byens desidert styggeste bygg»
Kandidat nr 4: Ferjefri E39 er Norges nye supervei.
Kandidat nr 5: Gigantprosjektet ble millionsluk.

– Svært urovekkende

Sogn og Fjordane er ikke alene om å svi av penger rett før sammenslåing. Drar vi litt lengre sør, til Hordaland, finner vi det samme problemet.

Fylkesmannen i Hordaland har gransket pengebruken for 33 hordalandskommuner. Han mener det er svært urovekkende hvor pengene blir brukt.

– Fylkesmannen er urolig. Problemet med den utviklingen vi ser, er at de nye sammenslåtte kommunene vil få et farlig høyt kostnadsnivå og høyt gjeldsnivå, sa fylkesmann Lars Sponheim til NRK.

BEKYMRET: Fylkesmann Lars Sponheim er bekymret for sløsingen. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Dette fenomenet er velkjent som «ressursbrenning», og har tidligere blitt avdekket i forbindelse med kommunesammenslåinger i både Danmark, Sverige og Finland.

Les mer: NAV slår til med jernhånd: Krever én milliard tilbake

Den lille kommunen Ullensvang som skal slås sammen med Odda Jondal er en av dem som Sponheim finner spesielt urovekkende. Med sine 3.500 innbygere skal de svi av 400 millioner kroner i økonomiplanen i perioden frem til 2021.

Det tilsvarer 114.000 kroner per innbygger i kommunen.

Lønnsfest på Sørlandet

Går vi enda lengre sør, og kommer til Sørlandet, finner vi nok en historie om ressursbrenningen.

Rett før kommunesammenslåingen i regionen, bestemte lederne seg for å bevilge seg en lønnsfest. Lederne i den lille kommunen Søgne fikk oppjustert lønna fra 905.000 kroner til 1.090.000 kroner. Rådmannen selv fikk en lønnspakke på 40.000 kroner.

Og det er nemlig én god grunn til lønnsfesten for lederne. Etter sammenslåingen vil lederne beholde den skyhøye lederlønnen, selv om de ikke får lederansvar.

Les også: Sløseriprisen: Sølte bort 220 millioner på skrinlagt røntgensystem

I en kommentar skrev næringslivsjournalist Rune Øidne Reinertsen:

– I offentlig sektor kan det være enklere å falle for fristelsen til å åpne pengesekken litt ekstra, når plagsomme aksjonærer ikke krever overskudd og utbytte.

Forbruksfest i nord

Hvis vi flytter blikket til motsatt ende av landet, og avslutter vår turné i Nord-Norge, finner vi en av de heteste sammenslåingene. Troms og Finnmark. I 2019 er de to fylkene i det siste året som singel.

Før ekteskapet skal de låne to milliarder kroner hver for å investere i egen region.

Allerede er Finnmark fylket som har desidert mest gjeld sammenlignet med inntekter. Totalt vil de før sammenslåingen ha gjeld på 260 prosent av inntektene.

Til sammenligning har Troms holdt seg langt mer i tøylene, og har en tilsvarende gjeldsprosent på 100 prosent ved utgangen av perioden.

Totalt skal Finnmark omtrent doble gjelda fra 2,1 milliarder kroner til 4,2 milliarder på bare fire år.

Jurymedlem Mathilde Fasting som jobber i tankesmien Civita mener kommunsammenslåingene er et godt eksempel på offentlig sløseri. Foto: Civita

Overflødig

Jurymedlem for sløseriprisen, Mathilde Fasting mener det er urimelig av kommunene å drive slik.

– Denne saken er plukket ut fordi vi mener at etter at vedtak om sammenslåing er fattet, er det urimelig å starte prosjekter som det er tydelig vil bli overflødig, sier Fasting.

Hun mener dette er korttenkt, og at kommunene «knuser sparegrisen».

– I stedet for å tenke langsiktig og fremover på prosjekter som samler de nye kommunene, viser eksemplene her at det er mer om å gjøre å knuse sparegrisen, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.