Gå til sidens hovedinnhold

Konflikt om halv milliard til kunstsiloen i Kristiansand

En kunstgave skaper ondt blod mellom kjente næringslivsfolk, politikere og motstandere.

Anklager om smøring og vennetjenester florerer i en bitter konflikt om den planlagte Kunstsiloen i Kristiansand. Bygget er foreløpig beregnet til 600 millioner kroner, og motstanderne frykter et pengesluk som vil tappe kommunen for penger i en årrekke.

I hovedrollene er netthandel-gründer Einar Øgrey Brandsdal og et titalls frivillige «gravejournalister» på den ene siden - og sentrale høyrefolk og tidligere politikere som John Bernander, Ansgar Gabrielsen og Arvid Grundekjøn på den andre siden.

Konfliktens kjerne er en storslått gave av 1.100 kunstverk fra den utflyttede milliardæren Nicolai Tangen - og planen om å huse samlingen i Kunstsiloen til over en halv milliard kroner.

Her er en presentasjon: Kunstsamlingen og kunstmuseet

- Vi har lest gjennom protokoller, referat fra bystyret og vedtekter, skriver Einar Øgrey Brandsdal på Facebook. - Vi leser ALT. Vi har kun en agenda; sannheten skal fram, og vi gir oss aldri. Selv om dette betyr at flere i byen må svare på ubehagelige spørsmål.

Mandag morgen har over 900 protestert på byggeplanene: Nei til bygging av kunstsiloen

Stor kunstgave
Den enorme samlingen regnes som den beste samlingen av norsk og nordisk kunst i perioden 1930 - 1980. Giveren Nicolai Tangen har tjent en formue på investeringer og forvaltning i Egerton Capital og AKO Capital, og har tatt utdannelse i kunsthistorie på si.

«Haken» er at kunstgaven må ha et sted å være, og det var da planen om å bygge på en gammel kornsilo fra 1934 og lage Kunstsiloen til 530 millioner kroner.

Frykter offentlig pengesluk
Motstanderne frykter en kostnadssmell på byggingen, og at prosjektet vil gå med underskudd i mange år ved publikumssvikt.

At det er usikkerhet, innrømmer også tilhengerne - blant andre tidligere Høyre-ordfører Arvid Grundekjøn, som vedgår at prosjektet er økonomisk stort og utfordrende.

- Man skal generelt ha god styring på økonomien og være forsiktig med å benytte fellesskapets midler, men av og til er det likevel riktig å ta en kalkulert risiko for å skape noe verdifullt, skriver Grundekjøn.

Yachtferie og anklager om smøring
Motstanderne mener at det er for tette bånd mellom kunstgiveren og støttespillerne - spesielt en yachtferie som Grundekjøn fikk fra Tangen.

- Grundekjøn har i ettertid innrømmet at han har blitt påstandert denne luksusferien, som har en antatt verdi på over en halv million kroner, hevder Einar Øgrey Brandsdal.

Grundekjøn slår tilbake, og viser til til at det er bred støtte for prosjektet både i Kristiansand kommune, fylkestinget og hos staten: - Å antyde at jeg som ordfører skulle hatt en hemmelig agenda for å pådytte skattebetalerne denne gaven, og så fått dra på seiltur med Tangens fine båt som belønning, virker vel noe fjernt? svarer han.

Tidligere statsråd og NRK-sjef John G. Bernander har også engasjert seg sterkt for prosjektet, og mener at «Kunstsiloen er et spektakulært, spennende og riktig hjem for SKMU (Sørlandets Kunstmuseum) med Tangensamlingen.

Den mest offentlige kritikeren er forretningsmannen og netthandel-gründeren Einar Øgrey Brandsdal, som har stilt en rekke spørsmål om hvem som skal ta eventuelle ekstraregninger og hvorfor andre - og billigere - lokasjoner ble skrinlagt.

Han er særdeles misfornøyd med mangelfulle svar, og at har mobilisert et titalls medhjelpere for å gjøre den jobben han mener lokalmediene ikke gjør.

Skal stå ferdig i 2020
Styringsgruppen arbeider for å finansiere bygg og drift av det nye kunstmuseumet, og planen er at det skal stå ferdig i 2020.

Akkurat nå pågår et forprosjekt, men i følge et nylig foredrag fra teknisk direktør Ragnar Evensen i Kristiansand kommune ser prosjektet foreløpig ut til å koste 600 millioner kroner. De største bidragsyterne er kommunen, fylket og den offentlige stiftelsen Cultiva.

I tillegg regner man med at det nye museet vil trenge rundt 30 millioner kroner i året i driftstilskudd - etter plannen delt mellom kommune, fylke og staten.

Neste slag står i Cultiva
Det neste avgjørende slaget står i stiftelsen Cultiva, som ble opprettet med et milliardbeløp fra Kristiansand kommune og ledes av Kristiansands tidligere rådmann.

Stiftelsens styre ønsker å bevilge 100 millioner kroner til Kunstsilo - fire ganger mer enn administrasjonens innstilling på 25 millioner kroner, og på tverst av råd fra stiftelsens investeringsråd. En så stor bevilgning kan gå ut over stiftelsens støtte til andre gode formål.

Her er sakspapirene: Handlingsprogram 2018-2021

Stiftelsens investeringsråd, med NHH-professor Thore Johnsen i spissen, «er skeptisk til å sette til side en etablert utdelingsregel og satse 2-3 ganger maks årlig avkastning til et enkelt engasjement», heter det i sakspapirene.

I tillegg faller 100 millioner til Kunstsilo utenfor Cultivas valgte satsingsområder som barn og unge, talentutvikling og kompetanseutvikling.

Saken skal opp i styret i Cultiva fredag 19. januar.

Kommentarer til denne saken