*Nettavisen* Økonomi.

Konfronterer hunde-smuglere i svindelsak: - Han var veldig truende

«Svindeljegerne»

«Svindeljegerne» har tatt opp jakten på lurendreiere innenfor hunderase-miljøet i Norge. For å komme til bunns i saken måtte en av jegerne reise til Latvia.

06.11.18 17:48

Hunder blir stadig mer populære i Norge og de søte krabatene selges innad i landet som aldri før. I 2018 er det lagt ut over 15.000 hundeannonser på Finn.no, og året er ikke over. En rasehund koster mellom 15-30.000 kroner og det selges hunder opp mot 500 millioner kroner hvert eneste år, bare i Norge.

Når prisnivået på rasehunder viser seg å være såpass høyt er det dessverre naturlig at det finnes mennesker som vil prøve å svindle til seg store beløp på bekostning av «menneskets beste venn».

Prisnivået på rasehunder er høyt i Norge, sammenlignet med andre europeiske land. Dermed ligger forholdene til rette for at smugling av hunder inn i Norge kan være svært lønnsomt.

- Skulle banke meg opp

Programlederne i den TV3-sendte episoden av «Svindeljegerne» - sikkerhetsekspert og risikoanalytiker Kjell-Ola Kleiven og journalist Ole Eikeland - har bestemt seg for å ta opp jakten på hundeoppdrettere, som selger hunder ulovlig i Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

KONFRONTASJONEN: Her møter Kjell-Ola Kleiven ektemannen til den påståtte hundesvindleren, som har fått sladdet over ansiktet sitt. Til høyre i bildet ser man Kleivens tolk og samarbeidspartner i Latvia. Foto: TV3/Skjermdump.

Rasehundene selges ulovlig i Norge, da de ofte har forfalskede hundepass og vaksinasjonskort. Samtidig lurer hundeoppdrettere norske kjøpere, da de selger hunder som ikke har rene stamtavler. I episoden møter Svindeljegerne også kjøpere som har kjøpt hunder med kroniske sykdommer og skader.

Etter nøye etterforskning blir Kleiven nødt til å reise til Latvia, for å finne hundeoppdretterne (se video av konfrontasjonen øverst i artikkelen).

I episoden konfronterer Kleiven en latvisk person, som han mener driver med hundeoppdrett med sin kone og som skal ha solgt mange hunder med flere «feil» til norske kjøpere.

Klikk på bildet for å forstørre.

I LATVIA: Kjell-Ola Kleiven dro til Latvia for å konfrontere hundesvindler.  Foto: TV3/skjermdump

- Det var en veldig spesiell episode. Han kalte meg jo «narkis» og skulle egentlig banke meg opp, men gjorde jo ikke det. Han virket som en alkoholisert fyr, sier Kjell-Ola Kleiven til Nettavisen, før han fortsetter:

- Han var veldig truende, men nå har vi vært borte i flere sånne situasjoner tidligere. Jeg ventet litt at han skulle slå, men vi var jo tre stykker, forteller programlederen.

Les også: - Drar inn 15.000 kroner daglig på Facebook-svindel

Les også: Svindeljeger om kattesvindel: - Det er så stygt!

Les også: Gir til veldedighet: Blir sjokkert over hvor mye som går i egen lomme

Mattilsynet: - Voldsom usikkerhet rundt rabiessmitte

Kleiven oppsøker også Mattilsynet (som har ansvaret for kontroll over innførsel av kjæledyr inn til Norge) hvor han ønsker å vite hvor mange dyr som blir smuglet inn i landet årlig.

- Vi kan si at vi avslører mange hunder som blir annonsert for salg etter at de kommer i Norge. Vi ser 300-400 hunder hvert år fra Gardermoen, som har noe feil i papirene sine, sier veterinær for Mattilsynet, Ole-Herman Tronerud (se video like over).

Kleiven påpeker raskt at det er ekstremt høye tall, med tanke på at en enkelt rasehund kan selges for mellom 15- og 30.000 kroner i Norge.

- Det er store mørketall vi ikke har oversikt over. Risikoen for å bli oppdaget er veldig liten. En annen ting er at det er en voldsom usikkerhet rundt rabiessmitte, som kan drepe mennesker også, forteller Tronerud til Svindeljegerne.

Les også: Konfronterte svindler i risikabelt møte. Så ser han programlederens skjulte kamera

Klikk på bildet for å forstørre.

JEGERE: Kjell-Ola Kleiven og Ole Eikeland er kjente for å jakte på svindlere på programmet «Svindeljegerne».   Foto: (TV3/Rune Bendiksen)

- Kjøper hunder som har hatt det «helt jævlig»

Kjell-Ola Kleiven reagerer sterkt på måten hundene blir smuglet inn til Norge. Han er selv en hundeperson, og sier kjøpere i flere tilfeller får hunder som har hatt det «helt jævlig», eller som kanskje har traumer.

- Dyrevelferden er helt forferdelig. Dyrene bli smuglet. Og så er det hundekjøperne i Norge som blir lurt, som tror de kjøper en hund som er oppdrettet i Norge. De kan kanskje ha traumer og ha hatt det helt jævlig. I det store og det hele så handler dette kun om dyrene.

Kleiven oppsøker flere hundeoppdrettere i Latvia under den TV3-sendte episoden og møter en av selgerne med skjult kamera. Der får han flere sjokkerende opplysninger.

- De er ikke vaksinerte, og jeg kunne velge å kjøpe hunden med eller uten papirer. Damen kunne smugle hundene inn for meg på Gardermoen og hun hadde aldri blitt hindret i å få hundene inn i landet på flyplassen før, sier Kleiven.

Smuglerne har med andre ord innført påståtte rasehunder til Norge uten å ta hensyn til toll, andre vaksiner og bevisst solgt hunder uten rene stamtavler.

Oppdretteren har ikke bare innført hunder til Norge, men til hele Europa. Det skryter hun av i episoden.

Hvordan jakten på hundesvindlerne går ser du i kveldens episode av «Svindeljegerne» klokken 20.30 på TV3.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag