Hunder blir stadig mer populære i Norge og de søte krabatene selges innad i landet som aldri før. I 2018 er det lagt ut over 15.000 hundeannonser på Finn.no, og året er ikke over. En rasehund koster mellom 15-30.000 kroner og det selges hunder opp mot 500 millioner kroner hvert eneste år, bare i Norge.

Når prisnivået på rasehunder viser seg å være såpass høyt er det dessverre naturlig at det finnes mennesker som vil prøve å svindle til seg store beløp på bekostning av «menneskets beste venn».

Prisnivået på rasehunder er høyt i Norge, sammenlignet med andre europeiske land. Dermed ligger forholdene til rette for at smugling av hunder inn i Norge kan være svært lønnsomt.

- Skulle banke meg opp

Programlederne i den TV3-sendte episoden av «Svindeljegerne» - sikkerhetsekspert og risikoanalytiker Kjell-Ola Kleiven og journalist Ole Eikeland - har bestemt seg for å ta opp jakten på hundeoppdrettere, som selger hunder ulovlig i Norge.

Rasehundene selges ulovlig i Norge, da de ofte har forfalskede hundepass og vaksinasjonskort. Samtidig lurer hundeoppdrettere norske kjøpere, da de selger hunder som ikke har rene stamtavler. I episoden møter Svindeljegerne også kjøpere som har kjøpt hunder med kroniske sykdommer og skader.

Etter nøye etterforskning blir Kleiven nødt til å reise til Latvia, for å finne hundeoppdretterne (se video av konfrontasjonen øverst i artikkelen).

I episoden konfronterer Kleiven en latvisk person, som han mener driver med hundeoppdrett med sin kone og som skal ha solgt mange hunder med flere «feil» til norske kjøpere.

- Det var en veldig spesiell episode. Han kalte meg jo «narkis» og skulle egentlig banke meg opp, men gjorde jo ikke det. Han virket som en alkoholisert fyr, sier Kjell-Ola Kleiven til Nettavisen, før han fortsetter:

- Han var veldig truende, men nå har vi vært borte i flere sånne situasjoner tidligere. Jeg ventet litt at han skulle slå, men vi var jo tre stykker, forteller programlederen.

Les også: - Drar inn 15.000 kroner daglig på Facebook-svindel

Les også: Svindeljeger om kattesvindel: - Det er så stygt!

Les også: Gir til veldedighet: Blir sjokkert over hvor mye som går i egen lomme

Mattilsynet: - Voldsom usikkerhet rundt rabiessmitte

Kleiven oppsøker også Mattilsynet (som har ansvaret for kontroll over innførsel av kjæledyr inn til Norge) hvor han ønsker å vite hvor mange dyr som blir smuglet inn i landet årlig.

- Vi kan si at vi avslører mange hunder som blir annonsert for salg etter at de kommer i Norge. Vi ser 300-400 hunder hvert år fra Gardermoen, som har noe feil i papirene sine, sier veterinær for Mattilsynet, Ole-Herman Tronerud (se video like over).

Kleiven påpeker raskt at det er ekstremt høye tall, med tanke på at en enkelt rasehund kan selges for mellom 15- og 30.000 kroner i Norge.

- Det er store mørketall vi ikke har oversikt over. Risikoen for å bli oppdaget er veldig liten. En annen ting er at det er en voldsom usikkerhet rundt rabiessmitte, som kan drepe mennesker også, forteller Tronerud til Svindeljegerne.

Les også: Konfronterte svindler i risikabelt møte. Så ser han programlederens skjulte kamera

- Kjøper hunder som har hatt det «helt jævlig»

Kjell-Ola Kleiven reagerer sterkt på måten hundene blir smuglet inn til Norge. Han er selv en hundeperson, og sier kjøpere i flere tilfeller får hunder som har hatt det «helt jævlig», eller som kanskje har traumer.

- Dyrevelferden er helt forferdelig. Dyrene bli smuglet. Og så er det hundekjøperne i Norge som blir lurt, som tror de kjøper en hund som er oppdrettet i Norge. De kan kanskje ha traumer og ha hatt det helt jævlig. I det store og det hele så handler dette kun om dyrene.

Kleiven oppsøker flere hundeoppdrettere i Latvia under den TV3-sendte episoden og møter en av selgerne med skjult kamera. Der får han flere sjokkerende opplysninger.

- De er ikke vaksinerte, og jeg kunne velge å kjøpe hunden med eller uten papirer. Damen kunne smugle hundene inn for meg på Gardermoen og hun hadde aldri blitt hindret i å få hundene inn i landet på flyplassen før, sier Kleiven.

Smuglerne har med andre ord innført påståtte rasehunder til Norge uten å ta hensyn til toll, andre vaksiner og bevisst solgt hunder uten rene stamtavler.

Oppdretteren har ikke bare innført hunder til Norge, men til hele Europa. Det skryter hun av i episoden.

Hvordan jakten på hundesvindlerne går ser du i kveldens episode av «Svindeljegerne» klokken 20.30 på TV3.