I programmet «Svindeljegerne», som sendes på TV3 tirsdag, konfronterte programleder Ole Eikeland en svindler som overtalte en av deltakerne på programmet, Kristian Kihlberg, til å handle kryptovaluta.

- Hvor det er mye penger involvert, snakker vi også om organisert kriminalitet. Kryptosvindel er milliardbutikk. Da tar man sikkerheten seriøst, når man er på svindlerjakt, sier Ole Eikeland til Nettavisen.

Programlederen bestemte seg for å finne svindleren og oppsøke ham personlig.

Etter litt research viste det seg at svindleren, Arthur Hochberg, bodde i Malta. Dette var ikke ukjent for «Svindeljegerne»-eksperten, som har hørt flere historier om lurendreiere som svindler mennesker på tvers av internasjonale farvann.

- Svindlerne er utspekulerte som f...! De benytter seg av unge selgere fra land som Sverige, England og Nederland, som ringer potensielle kunder i sine respektive land, da det gir lettere tillit. Så råselger de og får kundene til å investere mer og mer, og stopper all kontakt når kunden vil ta ut gevinst. Da hopper de bare videre til neste offer, forklarer Eikeland.

- Du kan bli utsatt for vold

For å få Kristians penger tilbake, dro Eikeland til Malta med sikkerhetsekspert, Kato Stokkan, som har god erfaring fra beredskapstroppen. Det var det en god grunn til at Stokkan ble med på turen.

- Det er definitivt en risiko for at du skal bli utsatt for vold. Du er inne i et vepsebol, du er klar over det? sa sikkerhetsekspert Stokkan til Eikeland i programmet.

Les mer om Kristian Kihlberg, som ble svindlet av Arthur Hochberg her!

- Det er et kamera, ikke sant?

Eikeland tok med seg Stokkan og dro til adressen hvor firmaene Kristian hadde blitt svindlet av stod oppført. I en av knappene på skjorten sin hadde Eikeland lagt inn et skult kamera, som skulle være nærmest umulig å oppdage, trodde han.

Da Arthur Hochberg åpnet døren for dem ble det raskt klart at han var innblandet i svindelen og han ble raskt aggressiv da de to nordmennene beskyldte ham for å ha svindlet «Svindeljegerne»-deltakeren for et høyt beløp.

Det viste seg også at det skjulte kameraet var lettere å få øye på enn først antatt. Plutselig pekte svindleren på brystet til Eikeland og sa:

- Det er et kamera, ja? Neste gang får dere komme med et stort kamera, eller hva? uttrykte svindleren til Eikeland og Stokkan (se hendelsen i videoen helt øverst).

Da Hochberg ble konfrontert på programmet fortalte han Eikeland og Stokkan at han skille komme til en løsning med Svindeljeger-deltakeren, Kristian Kihlberg.

Kom til enighet

I slutten av programmet, like før Kihlbergs bryllup, kom Eikeland på besøk for å høre om han hadde fått tilbake pengene han ble svindlet for. Da var det klart at han og Hochberg hadde kommet frem til en enighet. Den var dog konfidensiell og dermed kunne man ikke gjøre annet enn å lese uttrykket i Kihlbergs ansikt, som strålte opp.

- Hvilke myndigheter skal ta tak?

Eikeland stiller samtidig et spørsmåltegn rundt hvordan man skal håndtere svindel på tvers av flere landegrenser.

- Veldig sjelden blir svindlerne tatt. Vi snakker om selskaper i skatteparadis med hemmelige eiere, telefonselgere i ett land, ofre i andre land med driftsselskaper i et tredje land. Hvilke myndigheter skal ta tak? Internasjonalt samarbeid funker rett og slett ikke!