*Nettavisen* Økonomi.

Kongehuset har fått nok - anmelder fotomontasje

Dronning Silvia tar et oppgjør med svenske medier.

20.02.13 18:55

Dronning Silvia har rapportert Aftonbladet og flere andre aviser til svenske PFU. Det skriver Aftonbladet.

Årsaken er kunstneren Elisabeth Ohlson Wallins fotomontasje som viser kongeparet og artist Camilla Henemark. Bildet er en montasje hvor Camilla Henemark ligger naken på et bord, bare dekket av en pizza. Rundt bordet sitter kongen og flere av hans venner. På gulvet sitter Silvia med en børste, tilsynelatende opptatt prøver å skrubbe bort et hakekors fra gulvet.

- Det er oppsiktsvekkende og slett ikke daglig kost at en kongelig klager inn en sak på denne måten. Den svenske kongefamilien har tidligere gått til sak mot tysk ukepresse for overtramp - og vunnet fram. Men de har aldri før gjort dette i eget land. Og det er verdt å merke seg at det er dronning Silvia som gjør det, sier Kjell Arne Totland, kongeekspert til Nettavisen NA24.

Han mener det er meget spesielt at kongehusets medlemmer selv går til anmeldelse.

- Det er verdt å merke seg at det er dronning Silvia som selv anmelder en rekke aviser og andre publikasjoner. Hun er da også svært ufordelaktig framstilt i den store collagen - der hun ligger på kne på gulvet nede i høyre hjørnet og prøver å skrubbe bort et hakekors og sope det hele under teppet - en klar henvisning til alle påstandene om hennes fars nazi-sympatier under krigen. Etter at en svensk tv-kanal for et par år siden kom med negative avsløringer om avdøde herr Sommerlaths fortid, engasjerte Silvia selv en historiker for å renvaske sin far. Og i en video på kongehusets nettside snakket hun selv engasjert om sin kjære pappas uskyld. Hakekorset på gulvet foran henne på collagen er trolig også noe av det hun reagerer mest på denne gang - og selv omtaler som sårende og ondskapsfullt, sier Totland.

Bildet «Pizzabuffén» ble opprinnelig publisert i tidsskriftet Tiden i oktober. Senere er bildet også publisert i Aftonbladet, Expressen og Sydsvensken.

- Det kan nesten virke som «noen har snakket sammen» i kongehusene den siste tiden. Her hjemme varslet jo Slottets Marianne Hagen forleden at kongefamilien vurderer å anmelde angivelige overtramp her hjemme, fortsetter Totland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.