NA24.no

Kongelig fest uten kongen

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Kong Harald stiller, men det gjør ikke rederkongen.

- Det blir uten oss, sier John Fredriksens våpendrager Tor Olav Trøim til NA24.

300 gjester
Hele 300 gjester skal hedre Rederiforbundets hundreårsmarkering på utestedet Ballroom torsdag.

Kong Harald og hans sønn kronprins Haakon Magnus er på plass. Statsminister Jens Stoltenberg kommer som hedersgjester og det er mange prominente gjester som besøker festen til den norske rederistanden.

Det skal også holdes en paneldebatt med Fremskrittspartileder Siv Jensen, administrerende direktør Stig Remøy i Olympic Shipping og forbundets direktør Sturla Henriksen.

Kommer ikke
Landets suverent mest kjente skipsreder John Fredriksen glimrer med sitt fravær i anledningen dagen. Han er kypriotisk statsborger, men regnes som en norsk reder med enorme mengder tonnasje i markedet. Foruten enorme investeringer i rigg og andre næringer.

Ifølge Aftenposten har Fredriksens selskaper aldri vært medlemmer i Norges Rederiforbund.

Fredriksen er invitert, men skal ikke ha besvart invitasjonen fra sitt kontor i London.

- John Fredriksen ble invitert for to uker siden, men vi har ikke hørt fra han, sier informasjonssjef Knut Egil Hansen i Rederiforbundet til NA24.

Anstrengt forhold
Det er grunn til å tro at John Fredriksen, som særlig tidligere var meget omstridt, har et anspent forhold til Norges Rederiforbund.

I 1991 gikk det ut en pressemelding fra Rederiforbundet som presiserte at «John Fredriksen ikke var en norsk skipsreder, men en norskfødt, utenlandsk skipsreder».

Seks år senere, i 1997, vurderte John Fredriksen å flagge hjem til Norge fra Kypros, men ombestemte seg da regnestykket over hva det ville koste ham i avgifter lå på bordet.

Nyheten om Fredriksen mulige hjemkomst gjorde at daværende president i Rederiforbundet, Per Sævik, rullet ut løperen for Fredriksen som nytt medlem i Norges Rederiforbund. Det ble ikke noe av, verken medlemskapet eller hjemkomsten, skrev Aftenposten basert på biografien om John Fredriksen, skrevet av Gunnar Stavrum og Odd Harald Hauge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere