*Nettavisen* Økonomi.

Kongen har tatt feil

Foto: Hassan Ammar (AP)

Kong Abdullah fra Saudi-Arabia spådde i fjor høst en oljepris på 75 dollar. Nå kan det bli nye kutt.

13.03.09 11:32

HOTELL BRISTOL (NA24): - Kong Abdullah i Saudi-Arabia spådde en oljepris på 75 dollar for i år, det er altfor høyt tror vi, sier sjef for oljemarkedsavdeling Sandrine Tørstad i StatoilHydro til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeprisen har i år vaket rundt 40 dollar og et fat brentolje koster fredag 44,70 dollar. Så langt i år er dermed anslagene til den mektige kongen altfor høye.

Bomtur
Kong Abdullahs spådom har så langt slått fullstendig feil, og prisen ligger nærmest på halvparten av nivået han selv predikerte på senhøsten i fjor.

Landet hvor Abdullah er monark sitter de facto i førersete i oljekartellet OPEC. Kartellet har sitt faste møte i Wien på søndag. Der står etterspørselssvikten høyt på agendaen.

- Det som har holdt prisene oppe er at tidligere meldte kutt fra OPEC har hatt virkning, og vi tror OPEC melder om ytterligere kutt på en million fat i helgen, sier Tørstad.

I desember meldte kartellet at de skulle kutte 4,2 millioner fat daglig. Ifølge oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets har de så langt kuttet 3,5 millioner daglige fat.

Kuttet har ifølge Tørstad ikke hatt effekt slik at det trekker på lagrene ennå.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Svakt halvår
På oljemarkedsseminaret spår StatoilHydro at etterspørselen etter olje blir svak i første og andre kvartal, men at det etter dette blir en svak utflating.

- Dette er våre prognoser for etterspørselen etter olje i verden, sier Tørstad.

Hun har prognoser for veksten i verdens nasjonalprodukt (BNP) på minus 1,2 prosent.

- Oljeetterspørselen er sterkt knyttet til våre vekstprognoser, sier hun.

Tallene for fjerdekvartal i USA var på minus 6,2 prosent, EU-landene med minus 5,8 prosent, Japan med minus 12,7 prosent og Kina hadde en vekst på kun 6,8 prosent. Veksttallene i Kina er usikre siden de ikke leverer kvartalsprognoser inneholdende år til år.

- Jeg tror det kan falle mer, vesentlig mer, sa Tor Olav Trøim nylig til NA24.

Han er bekymret for at etterspørselen etter olje er på kraftig nedtur.

Les mer her: Frykter oljeprisen kan kollapse

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.