*Nettavisen* Økonomi.

Kongsberg-ansatt pågrepet

Administrerende direktør Walter Qvam (t.h) i Kongsberg Gruppen og styreleder Finn Jebsen under en pressekonferanse tirsdag om at en av selskapets ansatte er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med leveranser til Romania. Foto: Cornelius Poppe/ NTB scanpix

En Kongsbergansatt ble onsdag ettermiddag pågrepet i korrupsjonssaken.

26.02.14 15:37

En ansatt i Kongsberg Gruppen er pågrepet i korrupsjonssaken. Vedkommende ble siktet i går samtidig med at Økokrim gikk til aksjon mot selskapet, melder NRK.

- Vi ønsker ikke å kommentere noe utover det vi gjorde i går, sier kommunikasjonsrådgiver i Økokrim, Mie Skarpaas til Nettavisen.

Må forklare segfor statsråden
- Vi har bedt om et møte med selskapet, og avventer den informasjonen vi vil få der, sier kommunikasjonsrådgiver i Næringsdepartementet, Christine Spersrud Haug til NTB.

Både konsernsjef Walter Qvam og styreleder Finn Jebsen i Kongsberg gruppen deltar på møtet, sammen med representanter for departementet. Næringsminister Monica Mæland deltar på telefon.

Det er andre gang på en drøy måned at næringsministeren kaller toppsjefene i store delvis statseide selskaper inn på teppet for å få en forklaring om korrupsjonssiktelser. Forrige gang var det gjødselprodusenten Yara som måtte gi statsråden en orientering.

Staten eier 50 prosent av Kongsberg Gruppen, som nå er siktet for grov korrupsjon knyttet til et mangeårig kundeforhold til rumenske myndigheter, verdsatt til rundt 1,4 milliarder kroner.

Mæland fastslo tirsdag at hun ikke visste noe mer enn det som hadde kommet fram offentlig.

- Jeg har ikke mer å tilføye enn at dette selvfølgelig er alvorlig, sa hun.

Erna bekymret
Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke kommentere korrupsjonsanklagene mot det halvstatlige selskapet Kongsberg Gruppen, men sier selskap staten investerer i skal sørge for politietterforskning ved mistanke om korrupsjon.

– Det bekymrer meg at vi får beskyldninger om korrupsjon i norske selskaper, halvstatlige eller ikke, for Norge bør være et land som har rykte på seg for å ikke ha korrupte selskaper, sier Solberg.

– Bør det være enda strengere regler for når politiet skal involveres for halvstatlige selskaper?

– I alle selskaper staten investerer i, skal vi være tydelig på at vi har nulltoleranse for korrupsjon, og vi skal sørge for at politiet etterforsker, men jeg kan ikke si noe om hva som er grunnlaget for at dette ikke er gjort i denne saken, for den er midt i en politietterforskning, sier Solberg.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag