Kongsberg-sjef advarer mot uønskede eiere

Walter Qvam, her avbildet under Paretos olje- og offshorekonferanse på Holmenkollen Park Hotel.

Walter Qvam, her avbildet under Paretos olje- og offshorekonferanse på Holmenkollen Park Hotel. Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)

Et nytt regelverk må på plass før man diskuterer statlig nedsalg av Kongsberg Gruppen, mener konsernsjef Walter Qvam.

13.11.14 22:40

Han frykter et nedsalg kan gjøre at svært avansert teknologi kommer på avveie fordi det norske regelverket ikke er godt nok.

– Norge er ett av veldig få land i verden som ikke har andre virkemidler enn eierskap til å kontrollere avansert og sensitiv teknologi. De fleste andre land har kontroll med hvordan eierskapet utvikler seg i selskap av nasjonal betydning, sier Qvam til NRK.

Han peker på at mange land har et regelverk som gir myndighetene ansvar for å godkjenne salg av større eierandeler i selskaper av nasjonal betydning. I tillegg har de ansvar for å kontrollere og godkjenne utlendinger som eventuelt skal ha plass i selskapenes styrer.

Staten eier i dag 50 prosent av Kongsberg Gruppen. Regjeringen har foreslått at et nedsalg til 34 prosent, men næringsminister Monica Mæland (H) lover at sikkerheten skal ivaretas dersom det blir aktuelt.

– Regjeringen vil selvsagt sørge for at det ikke gjøres endringer i eierskapet før vi er sikre på at norsk sikkerhetslovgiving tilstrekkelig ivaretar aspekter som går på nasjonal sikkerhet, sier Mæland til NTB. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.