*Nettavisen* Økonomi.

Konjunkturrapport: - Mot lysere tider på norsk sokkel

Illustrasjonsfoto. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Arbeidet med å redusere oljenæringens kostnadsnivå virker, heter det i en ny rapport fra Norsk olje og gass.

12.12.16 12:28

OSLO (Nettavisen, NTB): Fallet i investeringene på norsk sokkel nærmer seg bunnen og ventes å øke igjen etter 2018, heter det i Konjunkturrapporten fra Norsk olje og gass.

Hovedpunktene i Konjunkturrapporten:

  • Oljeinvesteringer på 143 mrd. kroner i 2017, 131 mrd. kroner i 2018
  • Verden vil ha stort behov olje og gass i 2040
  • Venter historisk høyt investeringsnivå etter utflating i 2018
  • Næringen ser store muligheter for verdiskapning og arbeidsplasser i nord (Lofoten, Vesterålen, Barentshavet).
  • Legger til grunn oljepris på 50 dollar (og 70 dollar) per fat fram til 2021 som grunnlag for investeringsbeslutninger
  • Et fat nordsjøolje ble mandag omsatt for 57 dollar.

Last ned og les rapporten her (PDF)

Venter historisk høye investeringer

Det ventes historisk høye nivåer på investeringer i årene framover. Petroleumsnæringen mener framtiden i stor grad ligger i nord og peker på havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

Neste år ventes oljeinvesteringene å falle til 143 milliarder og videre til 131 milliarder i 2018. Da ventes aktiviteten å ta seg noe opp til 137 milliarder i 2019, før investeringene anslås å falle på nytt til 127 milliarder i 2020 og 126 milliarder 2021.

Vil ta fatt på Lofoten og Vesterålen

- En konsekvensutredning bør iverksettes i kommende stortingsperiode. Vi ser også lyst på potensialet i Barentshavet, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass.

Konjunkturrapporten ble lagt fram klokka 10.30 mandag. Se livesending på hegnar.no.
- Basert på en politikk som skal nå togradersmålet fra Parisavtalen, vil det i 2040 være stort behov for olje og gass for å dekke verdens energibehov. Dette bekrefter olje- og gassnæringens plass som den dominerende næringen i Norge framover, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i en kommentar til rapporten.

- Vil flate ut i 2018

2016 har vært et krevende år for petroleumsnæringen, men ifølge konjunkturrapporten har arbeidet med å redusere kostnadene virket.

- Det store arbeidet for å redusere kostnader som er gjort i selskapene de siste årene, fører til at behovet for investeringer for å utløse nye prosjekt nå er lavere. Det fører i seg selv til et lavere investeringsnivå fremover. Likevel viser våre analyser at investeringsnivået vil flate ut i 2018, og at vi går mot lysere tider. Det nivået vi venter framover vil ligge historisk høyt, noe som illustreres ved at det antas å ligge klart over investeringene i oljevirksomheten i 2010. Dette nivået er fire-fem ganger så høyt som det årligere investeringsnivået i alt annet norsk næringsliv tilsammen, sier Schjøtt-Pedersen ifølge en pressemelding fra Norsk olje og gass.

Ser optimistisk på nordområdene

Den norske petroleumsnæringen mener framtiden i større grad ligger i nord.

- Når vi ser frem mot de neste tiårene ligger mye av potensialet for fremtidig verdiskaptning og arbeidsplasser i nord, sier Schjøtt-Pedersen og peker på Lofoten og Vesterålen.

I rapporten heter det at bunnen i oljeprisen er nådd og at man i 2017 igjen kan finne en balanse mellom tilbud og etterspørsel.

- I vårt hovedscenario for investeringsutviklingen på norsk sokkel, som denne gang går fram til 2021, har vi lagt til grunn en oljepris på 50 dollar per fat som grunnlag for investeringsbeslutninger. Det andre scenarioet baserer seg på 70 dollar per fat, sier Bjørn Harald Martinsen, fagsjef økonomi i Norsk olje og gass.

Les også: 27 rigger på norsk sokkel uten kontrakt i 2017

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.