NA24.no

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: Arne Lutro/TV 2 Nettavisen

Konkursbølge i Shell

Sist oppdatert:
Shell Norges tøffe kontrakter sender bensinstasjonene til skifteretten.

Det skriver Aftenposten.

- Shell har skrudd sammen sin egen modell. Dette er konserndrift på sitt verste. Resultatet er tragisk og dårlig fordi forhandlerne driver for mange stasjoner, og de mister oversikten.

NA24 - din næringslivsavis

Det sier Børge Nilssen, seniorpartner i franchise-rådgiver Effectum Franchise Consulting.

- Dette handler om forretningsavtaler som endres underveis, og at vi som forhandlere påføres økonomiske tap på grunn av dette. Det er et overgrep, og forespeilet fortjeneste uteblir, sier den konkursrammede Shell-forhandleren Terje Ferstad.

Som likevel innrømmer at han gikk inn i kontrakten med åpne øyne. Tre selskapet som til sammen drev 20 stasjoner ligger nå i skifteretten.

14 av 36 franchiseselskaper som inngikk kontrakter med Shell for tre-fire år tilbake har gitt opp, gått konkurs eller er i ferd med å avvikle, ifølge Ferdstad. Til sammen har disse drevet rundt 60 stasjoner.

Og vilkårene er tøffe. Hvis du bryter Shells regler, for eksempel ved å snakke med pressen, vanker det gult kort. To gule gir rødt, og da ryker man ut, får Aftenposten bekreftet.

Konkursrammede Terje Ferstad mener utskilling av bilvask og krav om ferdigmat fra NorgesGruppen bidro til store endringer i driftsrammene.

- Vi beklager at disse driverne har opplevd finansielle problemer, men de driver en finansiell virksomhet og tar finansiell risiko når de starter opp, sier Kim Bye Bruun i Shells kommunikasjonsavdeling.

Han hevder selskapets franchise-modell legger til rette for god inntjening for driverne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere