NA24.no

Konkursfrykt senker Wall Street

Foto: Illustrasjonsbilde (Scanpix)
Sist oppdatert:
Hedgefond klarer ikke innfri forpliktelsene. Det skremmer Wall Street.

Frykt for at hedgefond og andre fond kan gå konkurs skremmer markedene. Nasdaq-futuren blir sendt ned 0,65 prosent, mens S&P 500-futuren faller 0,73 proent. Dow Jones Indicative faller 0,49 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Carlyle Group som har spesialisert seg innen boliglånsobligasjoner klarer ikke innfri lånebetingelser og det skaper frykt for at dette også kan ramme andre. Fondet har kjøpt forskjellige verdipapirer knyttet til boliglånsobligasjoner og klarer ikke innfri kravene til sikkerhet. Hvis flere hedgefond opplever de samme problemene kan det føre til at det kan bli lempet ut aksjer i alle former i markedet. Faren for at hedgefond og andre former for kompliserte fond kan gå konkurs skaper frykt i USA.

Prisene på gjeldsforsikring har skutt i været. Dette er en form for forsikring de som sitter med obligasjoner kan tegne for å eliminere nedsiderisikoen i investeringene.

Detaljhandelen i USA viser positive tegn.

Sterkt internasjonalt salg sørget for at verdens største varehuskjede Wal-Mart opplevde at omsetning uten bensin fra butikker som har vært i selskapets eie i mer enn ett år steg med 2,6 prosent i februar. Det er langt bedre enn hva analytikerne hadde ventet. Ifølge Marketwatch ventet analytikerne at omsetning ville vokse med 1,1 prosent. Totalt økte omsetning til Wal-Mart med 8,9 prosent i februar sammenlignet med tilsvarende periode året før.

Analysebyrået Thomson Financial sier at majoriteten av de store detaljkjedene så langt har rapportert omsetning for februar som slår forventingene, skriver Dow Jones Newswire. Wal-Mart, den største av dem alle, kom med et positivt bidrag og det vær særlig innen matvarer, helse- og velvære og underholdning at omsetningen økte.

I forkant var forventningene lave og de positive overraskelsene gir en form for lettelse knyttet bekymringene om at konsumentenes forbruk sakker akterut.

Kleskjeden Buckle sto for den største overraskelsen med en omsetningsvekst i februar på 24 prosent, mens forventningene tilsa en vekst på 11 prosent.

Ledighetstallene som kom torsdag ettermiddag viser at antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd falt med 24.000 i forrige uke til 351.000 viser en oversikt fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Samtidig steg antall registrerte søkere med 29.000 til 2.831.000.

Aksjemarkedet venter ellers på boligtall fra USA. Statistikken som viser utviklingen innen avtalte kjøpskontrakter for brukt boliger i januar forteller litt om tilstanden til boligmarkedet. Økonomene venter ifølge Bloomberg News at antallet faller for tredje måned på rad, og fallet er forventet å havne på 1 prosent.

Oljeprisen bekymrer også markedet. Torsdag steg frontkontrakten til den amerikanske referanseoljen WTI til 105,10 dollar fatet. Oppgangen kommer etter at oljelagrene i USA viste et overraskende trekk og at OPEC ikke økte produksjonen. Oljekartellet skylder på fenomener utenom OPECs kontroll.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere