Gå til sidens hovedinnhold

Konkursfrykt senket børsene

Den globale finanskrisen skremmer investorene i Asia.

De toneangivende børsene i Asia falt torsdag på bekymringer om en videre svekkelse av amerikansk økonomi, og følgene av dette.

NA24 - din næringslivsavis

Den sammenveide Morgan Stanley Asia-Pacific-indeksen falt 0,9 prosent til 79,19 poeng.

Årsaken er utbredt frykt for at de amerikanske bilkjempene General Motors Corp og Chrysler LLC vil gå konkurs. Bloomberg News skriver torsdag at Chrysler og GM vurderer en arrangert konkursplan i bytte mot stalig nødhjelp. Spekulasjonene overskygget forventningene til nye kraftifge rentekutt fra flere sentralbanker i dag.

Verdens største dekkprodusent Bridgestone falt 9,2 prosent og Honda Motor falt 6,2 prosent. Gruvekjempen Rio Tinto falt 12 prosent på bekymring om at selskapet vil ha problemer med å refinansiere gjeld og nytt fall i metallprisene.

- Uavhengig av om de amerikanske bilprodusentene går konkurs eller holder seg flytende, så vil de bli nødt til å sparke arbeidstagere. Skulle selskapene kollapse kan det utløse en serie med konkurser og bidra til å ytterligere svekke en en allerede svekket amerikansk økonomi, sier Yoshinori Nagano ved Daiwa Asset Management til Bloomberg News.

Sveits nest største bank, Credit Suisse Group kom i dag med meldingen om at de 5300 arbeidsplasser, eller 11 prosent av arbeidsstokken, og nyheten ga heller ingen gode impulser til finansaksjene.

I Japan falt Nikkei-indeksen 1 prosent. Nasjonens bedrifter reduserte investeringene kraftig i forrige kvartal i takt med at den globale økonomiske krisen skaper mørke utsikter for eksporten.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot