NA24.no

Konkursfrykt styrker dollaren

Sist oppdatert:
Investorene frykter at amerikanske myndigheter kommer til å la bilgiganter gå konkurs.

Dollaren styrker seg mot flere valutaer etter at en talsmann for den amerikanske regjeringen sa at konkurs kan være den beste løsningen for bilprodusentene General Motors og Chrysler LLC.

- Frykten er tilbake
- Risikofrykten er tilbake for fullt. Det vil de valutaene som har status som trygge havner dra nytte av. Det er noe bekymring for at de amerikanske myndighetene kommer til å la bilprodusentene gå under og at finanskrisen er langt fra over, sier valutastrateg Lee Hardman ved Mitsubishi UFJ i London til nyhetsbyrået Bloomberg.

Sparket GM-sjefen
Søndag fikk Rick Wagoner sparken som toppsjefen i General Motors. Selskapet kjemper desperat for å holde seg unna skifteretten, og må ha nye midler fra amerikanske myndigheter for å holde seg flytende.

Den amerikanske administrasjonen er ikke fornøyd med hva de selskapene har oppnådd med hensyn til kostnadskutt, både opp mot fagforeningene eller mot obligasjonseierne. Mandag er det derfor knyttet stor spenning til om Obama vil gi General Motors og Chrysler ytterligere statlige penger.

Allerede har de to kriserammede selskapene fått 17, 4 milliarder dollar. General Motors har bedt om ytterligere 16,6 milliarder dollar mens Chrysler har bedt om 5 milliarder dollar i krisehjelp. Men ifølge Reuters vil Obama ikke gi penger mer enn til drift i 60 dager.

Søker nødhavn
Eksperter peker også på at USAs finansminister Timothy Geithner i helgen uttalte at noen finansinstitusjoner har behov for «store mengder hjelp». Verdens reservevaluta, dollaren, styrker seg ofte når det er økonomisk uro ettersom investorene bruker valutaen som en trygg havn å være i.

Venter ny rentebunn i Europa
Den amerikanske valutaen styrker seg mot euroen på spekulasjoner om at den europeiske sentralbanken (ECB) kommer til å kutte renten til nytt historisk bunnivå torsdag denne uken. Investorene er også bekymret for svak utvikling i euroområdet.

- Vi venter at ECB kutter styringsrenten med nye 50 basispoeng til 1,00 prosent, og det er også konsensus. Flere medlemmer fra ECB har indikert at det er rom for ytterligere rentekutt, og på bakgrunn av de svært svake vekstutsiktene ser vi ingen grunn til at ECB skal vente, skriver analytiker Katrine Boye i Nordea Markets i en rapport.

Her er noen valutakrysninger mandag ettermiddag:
USD/NOK: 6,7873
EUR/NOK: 8,9589
GBP/NOK: 9,6400
EUR/USD: 1,3192
SEK/NOK: 81,7300
USD/JPY: 96,8500

Følg valutakurser

Har du et næringslivstips - kontakt NA24Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere