NA24.no


Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken (bildet) mener det spøker lett for Norges Banks plan om å vente med enda et rentekutt til 2016.
Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken (bildet) mener det spøker lett for Norges Banks plan om å vente med enda et rentekutt til 2016. Foto: Jonas Sverrison Rasch (Handelsbanken)

Økonom om nervøse markeder: Vi kan ikke legge hele skylden på Trump

Uro og nedgang på børsene etter etter bråket rundt Trump. Men ikek alle skyld kan leggs på presidenten, mener sjeføkonom.

- Gårsdagen var preget av uroen som har oppstått rundt lekkasjene fra Trump, og nyheten om at han har forsøkt å blande seg inn i etterforskningen av russisk innblanding i presidentvalget, skriver seniorøkonom i Handelsbanken Marius Gonsholt Hov i en rapport torsdag mrogen.

De amerikanske børsene var ned, og langrentene falt.

Les: Trump-smell på Oslo Børs

Den amerikanske 10-åringen falt med om lag 10 basispunkter og spreaden mellom 2- og 10-åringen falt under 1 prosent; det laveste nivået siden før presidentvalget. Dollaren har fortsatt å svekke seg mot euro, og krysset EUR/USD handles nå til 1,1143.

- Vi skal ikke overdrive «Trump-effekten,» verken oppover eller nedover. Like lite som at hele rente- og børsoppgangen i kjølvannet av presidentvalget kan forklares med Trump, kan vi hevde at enhver negativ markedsbevegelse skyldes den samme presidenten, skriver Gonsholt Hov.

Les: Kilde: Trump mener Parisavtalen ikke er juridisk bindende

Han mener den betydelige dollarsvekkelsen den siste måneden må ses i lys av litt skuffende amerikanske nøkkeltall, særlig inflasjonen, samtidig som både nøkkeltallene i eurosonen har overrasket positivt. I tillegg kommer ble den politiske usikkerheten i Europa redusert etter seieren til Macron (Frankrike).

- Men en del dagsbevegelser, som vi har fått i det siste, kan nok henføres til usikkerheten omkring Trump; mer presist, hans gjennomføringsevne, eller mangel på sådan. Det at nevnte president må bruke tiden sin på å forsvare seg selv, gjør at markedet igjen nedjusterer forventningene til at det kommer noen «banebrytende» reformer, skriver Gonsholt Hov.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere