NA24.no

Økonomer: - Tyskland bør forlate eurosonen


Økonomer mener alle vil tjene på at Tyskland er det første landet som forlater eurosonen.
Økonomer mener alle vil tjene på at Tyskland er det første landet som forlater eurosonen. Foto: Philippe Wojazer
Sist oppdatert:
Hvis det er ett land som bør forlate eurosonen, er det ikke Hellas, men Tyskland, mener økonomer.

Mulighetene for en grexit, det vil si at Hellas forlater eurosonen, har skapt overskrifter over hele Europa den siste tiden.

Mens forhandlingene mellom Hellas og de internasjonale kreditorene deres pågikk for fullt, ga flere uttrykk for at det beste hadde vært om Hellas forlot eurosonen. Tidligere finansminister i Hellas, Yanis Varoufakis, har uttalt at han tror Tyskland ønsket en grexit.

Men hvis et land skulle forlate eurosonenen mener flere økonomer at det ikke bør være Hellas, men Tyskland, skriver Huffington Post.

LES OGSÅ: Hellas gjorde opp regninger til IMF og ESB

Ville skapt vekst

Økonomene legger til grunn at Europas svakere økonomier, som inkluderer Hellas, Spania, Portugal, Irland og Italia, vil ha stor nytte av en billigere valuta. Dersom euroen blir mindre verdt vil det bidra til at landene kan øke sin eksport og til og med øke forbruket innenriks.

Økonomene forklarer at disse landene i dag er nødt til å avfinne seg med en sterk valutaverdi, fordi Tyskland og andre velstående europeiske land er med.

Dersom Tyskland forlot eurosonen og gikk tilbake til å bruke tyske mark, ville derimot euroens verdi bli dramatisk redusert. Dermed ville euroland med svakere økonomi fått den billigere valutaeen økonomene mener de trenger for å skape vekst, og bli konkurransedyktige.

LES OGSÅ: – Kan bli nyvalg i Hellas til høsten

- Tyskland vil tjene på det

Blant økonomene som tar til orde for dette er Ashoka Mod, økonom ved Princeton universitet. I en kronikk i Bloomberg skriver hun at andre velstående land som Nederland, Belgia, Østerrike og Finland antagelig også vil forlate eurosonen, dersom Tyskland gjør det. Hun ser også muligheten for at de vil de danne en ny union med Tyskland.

Om de forlater eurosonen vil verdien på euroen synke enda mer, noe som igjen vil være bra for landene som står svakere økonomisk.

- Tyskland vil også tjene på dette, skriver hun.

Fordi nye tyske mark ville bli verdt mer enn euroen, vil denne løsningen gjøre tyskerne rikere på kort tid. Hun legger til at tysklands formue i utlandet vil bli mindre i forhold til hvor mye de dyrere tyske markene er verdt, men at tysk gjeld vil være enklere å betale tilbake.

Også økonomene Kenneth C. Griffin, grunnlegger av det globale investeringsfirmaet Citadel, og Anil Kashyap, økonom ved University of Chicago, har tidligere tatt til orde for at det er Tyskland som bør forlate euroen.

LES OGSÅ: Tyske aviser: Hellas-samtaler var diplomatisk katastrofe

- Kan likevel måtte forlate euroen

Selv om Hellas og kreditorene kom til enighet om en avtale, er mange tvilende til om den kan snu den vanskelige sutuasjonen i Hellas. Doktor Filippa Chatzistavrou ved det uavhengige forskningsinstituttet ELIAMEP i Aten, har tidligere uttalt at avtalen er laget for å slå feil.

Det tror også økonom Paul Krugman, som tidligere har vunnet Nobelprisen i økonomi.

- Jeg gjetter at det likevel vil vise seg at det vil bli nødvendig at Hellas forlater euroen, skriv han i New York Post mandag.

- Uansett vil det være svært viktig å skrive ned mye av gjelden til Hellas.

LES OGSÅ: Varoufakis: – Avtalen er en ny Versailles-traktat

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere