*Nettavisen* Økonomi.

Konsekvenser ved streik

Riksmekler Nils Dalseide møter pressen utenfor Riksmeklerens kontor under meklingen i offentlig sektor søndag kveld. Dalseide har frist til midnatt med å komme fram til en løsning i lønnsoppgjøret for stat og kommune. Blir det ikke enighet, går 30.000 ansatte ut i streik. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Skoler, barnehager, sykehjem, fengsler, departementer og Nav er noe av det som blir berørt dersom meklingsinnspurten for ansatte i offentlig sektor ikke fører fram.

26.05.14 06:14

Meklingen i offentlig sektor fortsetter på overtid etter at fristen gikk ut ved midnatt.

17.000 kommuneansatte i landet kan komme til å legge ned arbeidet sitt dersom det ikke blir en forhandlingsløsning. Det vil blant annet ramme både skoler, barnehager og sykehjem. Til sammen kan 30.000 ansatte i stat og kommune bli tatt ut i streik dersom det ikke blir enighet i meklingen i kommunene, staten eller i Oslo kommune.

En eventuell storstreik vil føre til stengte skoler og barnehager rundt om i landet. Politi, fengselsvesen, helsevesen, toll og skatt berøres. Parkeringsvakter, bibliotekansatte, meteorologer, ansatte i Statens vegvesen, Mattilsynet, Jernbaneverket og NVE er også grupper som kan gå ut i streik. I Tromsø kan meteorologene bli tatt ut i streik, noe som vil føre til at Nord-Norge forsvinner fra NRKs værkart – og i verste fall kan stanse flytrafikken i hele landsdelen, ifølge Forskerforbundet.

Togene går som normalt inntil videre

Inntil det eventuelt blir en streik i Staten, så er togtrafikken operativ.

- Vi kjører våre ruter som normalt inntil vi får en annen beskjed, sier pressevakt Liv Eggebø i NSB til VG like etter klokken 4.30.

Hun legger til at NSB vil oppdatere sine nettsider dersom det blir endringer i togtrafikken.

Skattepengene kan bli utsatt

Blir det streik vil minst 1465 ansatte i Skatteetaten og landets skattekontorer være i streik.

Ifølge YS vil streik bety utsatt skatteoppgjør, og dermed utsatt utbetaling av skattepenger, for deler av skatteytermassen.

Streik vil ramme barnehager, skoler, domstoler og tollstasjoner.

Foreldre kan måtte lete etter alternative løsninger for barnepass fra mandag av. Det er ventet at et stort antall barnehager og skoler må stenge dersom de ansatte går ut i streik.

3,3 prosent

Søndag kveld skrev Aftenposten at staten og kommunene etter det avisen erfarer tilbyr en lønnsøkning på nivå med frontfagene, altså 3,3 prosent. Det kan gjøre meklingen vanskeligere, ettersom hovedorganisasjonenes lønnskrav ved forhandlingsbruddet lå på 3,8 prosent.

Til sammen er om lag en halv million ansatte i staten, kommunene og fylkene omfattet av oppgjøret i offentlig sektor.

Fristen i ferd med å gå ut

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag