*Nettavisen* Økonomi.

Konsernsjef: – Byggebransjen må skjerpe seg

- Der man i Sverige kan sette opp et elementhus på en ukes tid, trenger vi i Norge like lang tid bare på å samle alle materialene, er Protan-sjef Erik Øynos krasse beskrivelse av norsk byggenæring.

Protan-sjef Erik Øyno er oppgitt over norsk byggenæring og mener at prisene på nybygg burde vært langt lavere.

Byggenæringen i Norge har i mange år måttet tåle mye kritikk for lang byggetid og høyt kostnadsnivå, faktorer som bidrar til boligmangel og høyere priser.

Under et dialogmøte i bransjen i desember i fjor uttalte Glava-direktør Jon Karlsen at for mye «tullball» i næringen hindrer industrialisering.

Flere boligutbyggere mener at det er regelverk og regulering av boligtomter som fører til treg boligutbygging. Andre trekker frem tekniske krav og tomtekostnader som årsaker.

Bransjen lanserte selv en effektivitetsstrategi i fjor høst kalt Bygg21. Der ble det slått fast at Norges nest største næring kan bli 20 prosent mer effektiv.

Moderniseringsminister Jan Tore Sanner har fulgt opp Rattsø-utvalgets anbefaling om at forenkling av regelverk vil gjøre det enklere å velge kvalitet i byggenæringen. I august i år slapp han en ny del av sin effektiviseringsplan for bransjen.

- Sterk motvilje mot omstilling
Konsernsjef Erik Øyno i tak- og membranselskapet Protan er enig i at forenkling vil bidra til høyere effektivitet, men han mener at manglende vilje til omstilling og liten grad av innovasjon er de viktigste årsakene til problemene i næringen.

- Den norske byggebransjen har beveget seg lite på 20 år. Løsninger fra tiden før vi ble en oljenasjon henger fortsatt igjen. Sammenlignet med hva andre land kan skilte med av effektivitetsvekst, er vi ikke i nærheten. Jeg opplever en sterk motvilje til omstilling i vår del av bransjen, tordner Øyno overfor Nettavisen NA24.

Han er oppgitt over at industrialiseringen ikke er kommet lenger i den norske byggenæringen, og peker på at land som Sveits, Sverige, Belgia, Nederland og Østerrike har langt lavere byggekostnader og raskere byggetid enn i Norge.

- Der man i Sverige kan sette opp et elementhus på en ukes tid, trenger vi i Norge like lang tid bare på å samle alle materialene. Ser vi mot utlandet, har vi enormt å hente på å bruke ferdigproduserte enheter fremfor å bygge konstruksjonen trinn for trinn, sier Øyno.

- Bidrar til høye boligpriser
Han oppfordrer bransjeaktørene i Norge om ta tak for å omstille seg innenfra. Innenfor takbransjen er potensialet stort, påpeker Øyno.

- Jeg mener det er vårt ansvar som fagspesialister å sørge for at bransjen fornyer seg. Det bør ikke være politikernes oppgave. Det er noe fundamentalt galt når det som var nytt for 50-70 år siden, fremdeles dominerer de norske takproduktene. Ekstra synd er det at det er eiedomsbesittere og det norske samfunnet som blir skadelidende av bransjens manglende omstillingskraft, sier Protan-sjefen.

Ham mener at bransjen burde være mer fokusert på fremdriften i byggeprosessen fremfor prisen på produktet.

- Treg bygging gjør byggene dyrere per kvadratmeter, og de kommer senere ut i markedet. Disse kostnadene må jo dekkes inn, og det resulterer i høyere boligpriser for forbruker, påpeker konsernsjefen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Baard Schumann, administrerende direktør i Selvaag Bolig.- Høyt lønnsnivå hindrer industrialisering
Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig, som er en av Norges største boligbyggere, har følgende å si om byggebransjens utfordringer:

- Jeg må si at jeg er enig med Glava her. Det er mye tullball som hindrer effektivisering og innovasjon. Hovedproblemet er at forskriftene stiller detaljkrav istedenfor funksjonskrav, sier Schumann til NA24.

- For eksempel stilles det krav om hvor tykke veggene og vinduene skal være et cetera, istedenfor hvor mye energi et bygg skal bruke. Hadde det vært opp til bransjen å finne ut hvordan et krav om lav energibruk skulle løses, hadde man fått mer innovasjon og nye produkter.

Schumann trekker frem det høye lønnsnivået i Norge som en faktor som hindrer industrialisering.

- Det er stort sett alltid billigere å importere fra fabrikker i utlandet enn å kjøpe fra norske leverandører. Det finnes selvsagt unntak, men verden globaliseres. Sånn er det og sånn blir det, avslutter Selvaag-direktøren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag