NA24.no

Konsumprisindeksen steg med 2 prosent i 2014

Konsumprisindeksen i 2014 økte med 2,0 prosent. Det er som forventet. Illustrasjonsfoto:
Konsumprisindeksen i 2014 økte med 2,0 prosent. Det er som forventet. Illustrasjonsfoto: (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Høyere priser på matvarer, husleie og transporttjenester bidro til oppgangen.

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 2,0 prosent fra 2013 til 2014.

Årsveksten viser en svak nedgang sammenlignet med året før, da prisene samlet steg med 2,1 prosent. Den underliggende årsveksten i kjerneinflasjonen (KPI-JAE) var 2,4 prosent, opp 0,8 prosentpoeng fra 2013, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Oppgangen skyldes hovedsakelig svekkelsen av den norske krona i 2013.

Som forventet

Dette er den kraftigste årsveksten siden toppårene 2008 og 2009, og man er nå nær det operative målet for Norges Banks pengepolitikk på 2,5 prosent, noe som var ventet på forhånd av Norges Bank og flere økonomer.

– Inflasjonen er helt i tråd med Norges Banks anslag, og bør derfor ikke påvirke sentralbankens vurderinger om renten skal kuttes eller ikke i mars. Forbrukstallene tar bort noe av nedsiderisikoen for forbruksveksten. Tallene gir likevel ikke noe grunnlag for nå å endre oppfatningene av Norges Banks rentevurderinger. Usikkerheten er fortsatt stor, men vi holder en knapp på at Norges Bank vil avvente videre rentekutt i mars, seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Matvareprisene økte

De siste årene har prisene på matvarer økt mindre enn den generelle prisveksten, men i fjor steg matvareprisene mer enn den gjennomsnittlige prisveksten med 2,9 prosent fra 2013 til 2014. Det er den kraftigste årsveksten siden 2009. Det var særlig prisøkningen fra januar til mars som bidro til veksten sammen med juli måned, da matvareprisene steg med hele 3,2 prosent.

Også prisene på transporttjenester, herunder særlig vei og båt, gikk opp, mens flyprisene gikk ned. Importerte varer som møbler, dekorasjonsartikler og audiovisuelt utstyr gikk opp.

Klær og energivarer gikk ned

Klesprisene, særlig på importerte varer, gikk ned med 1,2 prosent alene, og prisene på energivarer og elektrisitet har gått ned. Herunder kommer den fallende oljeprisen, men til tross for denne har pumpeprisene på bensin og diesel ikke variert så mye. Dette fordi nærmere 60 prosent av disse prisener er skatter og avgifter.

Den løpende tolvmånedersveksten som angir veksten fra én måned til samme måned året etter i KPI, hadde en topp i januar 2014 på 2,3 prosent, men viste så en fallende trend fram til juni. Utover sommeren steg tolvmånedersveksten igjen til over 2 prosent og holdt seg rundt 2 prosent utover høsten, melder SSB. (©NTB) 

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere