NA24.no

Konsumprisveksten økte i oktober


- Vi ser at bildet som har vedvart en stund, det fortsetter. Inflasjonen er stabilt høy på importerte varer, sier analytiker Magne Østnor i DNB Markets til Nettavisen Stocklink.
- Vi ser at bildet som har vedvart en stund, det fortsetter. Inflasjonen er stabilt høy på importerte varer, sier analytiker Magne Østnor i DNB Markets til Nettavisen Stocklink. (DNB)
Sist oppdatert:
Fallende norsk krone gir dyrere importerte varer.

Den store svekkelsen i kronekursen har løftet inflasjonen betydelig i Norge, gjennom at importerte varer blir dyrere. 

Tirsdag viser nye tall fra SSB at konsumprisene var 2,5 prosent høyere i oktober enn i oktober i fjor. Prisveksten tok seg dermed opp fra 2,1 prosent i september.

- Vi ser at bildet som har vedvart en stund, det fortsetter. Inflasjonen er stabilt høy på importerte varer. Men vi så nå en liten nedgang i prisen på innenlands produserte varer. I det lange bilde er det fortsatt mye effekt av svakere krone. Matvarer bidrar mye til tolvmånedersveksten. Vi har fått en løft i matvareprisene, selv om de faller fra september til oktober, sier analytiker Magne Østnor i DNB Markets til Nettavisen Stocklink.

I kjølvannet av blant annet fallende oljepris og svakere økonomi har kronen svekket seg med over 25 prosent mot dollar det siste året. Mot euro og britiske pund er svekkelsen på henholdsvis rundt 10 og 20 prosent.

Importert inflasjon er nå på 3,9 prosent det siste året. Men veldig mye av de innenlandsk produserte varene har også importinnhold, presiserer Østnor.

- Svekkelsen i valutakursen gir et løft til prisene, men vi må ha en vedvarende svekkelse for at det skal gi et løft til prisstigningen, fortsetter analytikeren.

Matprisene gir størst bidrag
Samtidig var årsveksten i de såkalte kjerneprisene, konsumprisene justert for avgiftsendringer og uten energivarer, på 3,0 prosent i oktober.

På forhånd ventet konsensus ifølge DNB Markets en kjerneinflasjon på 3,1 prosent.

De siste tolv månedene er prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer den største bidragsyteren til konsumprisveksten på 2,5 prosent, selv om prisene falt fra september til oktober 2015.

- Matvareprisene alene steg 3,1 prosent fra oktober 2014 til oktober 2015, mens prisene på alkoholfrie drikkevarer viste en endring på 4,6 prosent i samme periode, skriver SSB.

I tillegg bidro prisene på møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler som steg 10,3 prosent fra oktober 2014 til oktober 2015. i samme periode steg prisene på aviser, bøker og skrivemateriell med 8,6 prosent.

- Tolvmånedersveksten i KPI ble dempet av prisene på elektrisitet inkludert nettleie som, på tross av den kraftige økningen fra september, er 2,2 prosent lavere i oktober 2015 sammenlignet med samme måned i 2014. Bensinprisene bidro også til å dempe tolvmåndersveksten i KPI med et fall på 7,5 prosent i perioden, skriver SSB.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere