NA24.no

Korrupsjon ble tema da Enger sluttet i Yara

Konsernsjef Thorleif Enger ble etterfulgt av Jørgen Ole Haslestad. Han beordret umiddelbart fokus på etisk forretningsdrift.
Konsernsjef Thorleif Enger ble etterfulgt av Jørgen Ole Haslestad. Han beordret umiddelbart fokus på etisk forretningsdrift. Foto: Morten Holm (NTB scanpix)
En måned etter at Thorleif Enger sluttet som konsernsjef i Yara, ble korrupsjon satt øverst på dagsorden i konsernet.

Den nye konsernsjefen, Jørgen Ole Haslestad, startet umiddelbart arbeidet med å lete etter ureglementære forhold i Yara, spesielt knyttet til den internasjonale virksomheten.

Møtereferat
Enger gikk av med pensjon om 65-åring 1. september 2008. I et møtereferat fra 11. oktober går det fram at Haslestad understreket at alt av mulig interesse skulle rapporteres og at etisk forretningsdrift «har den høyeste mulige prioritet framover».

Det kom fram da aktoratet i den omfattende korrupsjonssaken mot fire tidligere Yara-topper – blant dem Thorleif Enger – fortsatte sitt innledningsforedrag i Oslo tingrett tirsdag morgen. Endringene på toppen av verdens største gjødselprodusent ble også startskuddet for prosessen som seks år senere har sin foreløpig kulminasjon i rettsvesenet.

– Vi skal få høre mer om dette under bevisførselen, men denne Libya-saken dukker opp i kjølvannet av dette tidspunktet. Og i den forbindelse var det kontakt mellom Haslestad og Tor Holba, sa førstestatsadvokat Bård Thorsen.

Varslet
Det var Holba som varslet konsernet om et suspekt pengekrav fra Libya i 2008. I dag er han selv tiltalt for medvirkning til korrupsjon knyttet til dette forholdet. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere