*Nettavisen* Økonomi.

Korrupsjonsekspert om tidligere Telenor-sjef: - Baksaas sitt navn kan være ødelagt

BØR IKKE VÆRE MER DRITT: Korrupsjonsekspert Kjell-Ola Kleiven (innfelt) mener Telenor og tidligere tele-topp Jon Fredrik Baksaas burde ha vært mer våken for mulig korrupsjon i Usbekistan, som eier av det russiske teleselskapet VimpelCom. Foto: Nettavisen og Telenor

Kjell-Ola Kleiven er også skeptisk til at Telenor gjør forretninger i ett av verdens mest korrupte land.

04.11.15 23:02

Forrige uke slo næringsminister Monica Mæland fast at hun ikke hadde tillit til Telenors styreleder Svein Aaser, som trakk seg på dagen.

Bakgrunnen var hans håndtering av VimpelCom-saken. Telenor eier 33 prosent av aksjene i det russiske selskapet, som har konsesjon i Usbekistan, som var ett av verdens mest korrupte land i 2014.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Klikk på bildet for å forstørre.

Korrupsjonsekspert Kjell- Ola Kleiven, administrerende direktør i Risk Information Group (RIG). Foto: (Nettavisen)

– Baksaas sitt navn kan være ødelagt

I etterkant har tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas beklaget at han holdt tilbake informasjon fra næringsministeren og kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Klassekampen avslørte også at Baksaas fikk etikkbonus på 1,7 millioner kroner i januar.

– Det er vanskelig å si noe om konsekvensene for Baksaas personlig i VimpelCom-saken. Men dersom det viser seg at det er mer dritt under overflaten er navnet hans ødelagt, sier Kjell-Ola Kleiven til Nettavisen.

Han er administrerende direktør i Risk Information Group (RIG), som er et risikoanalysehus med spesialfelt innen hvitvasking og korrupsjon.

Baksaas har ikke svart på noen av Nettavisens henvendelser onsdag.

Mæland skal også ha mottatt et brev fra nåværende konsernsjef i Telenor Sigve Brekke og tidligere styreleder Aaser. Innholdet er hemmelig og unntatt offentligheten, men Nettavisen kjenner til at innholdet i brevet dreier seg om at Telenor burde skjønt at det kan ha pågått korrupsjon i VimpelCom-saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Næringsminister Monica Mæland føler seg ført bak lyset. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Fakta

Fakta VimpelCom-saken

Møte på Stortinget neste uke

Kilder forteller til Nettavisen at innholdet i brevet, som er forfattet på norsk og er på fire sider, på en diffus måte tar opp at Telenor har skjønt at de burde vært mer aktpågivende og fremoverlent med tanke på mulig korrupsjon i VimpelCom.

Nettavisen er også kjent med at kontroll- og konstitusjonskomiteen har holdt av tirsdag og torsdag neste uke til et saksforberedende møte, i forbindelse med høring av saken som trolig blir i desember.

VimpelCom har også vært under etterforsking både i Nederland og i USA, under mistanke av å ha betalt bestikkelser til den usbekiske presidentfamilien.

Telenor har tidligere hardnakket nektet at de kjente til dette.

– Telenor har et ansvar for å kjenne selskapets nærmeste omgivelser, enten det er snakk om partnere, datterselskaper eller deres kunder. Telenor bør vite hvem som står bak, hvor pengene kommer fra og sikre transparens. Det er målet i alle store selskaper, sier Kleiven.

Han er krystallklar på at Økokrim bør komme på banen og etterforske Telenor, selv om det pågår en etterforskning av VimpelCom både i Nederland og i USA. Han antyder også at det faktisk kan dreie seg om at

Klikk på bildet for å forstørre.

Tina Søreide Foto: Helge Skodvin/NHH

– Er man i Usbekistan er man på glattisen

– Dersom det faktisk er holdt tilbake informasjon fra offentligheten er det gjerne en grunn til at denne informasjonen er holdt igjen. Om handlingen har vært bevisst eller ikke ville jeg gått i sømmene for å se hva en større etterforskning kunne avdekket. Da bør Økokrim komme på banen, sier Kleiven bestemt.

Økokrim har ikke ønsket å stille til intervju i saken, men har sendt følgende mailsvar til Nettavisen:

«Som kjent pågår det etterforsking i flere land i dette sakskomplekset. VimpelCom etterforskes både i Nederland og i USA. ØKOKRIM har bistått myndighetene i Nederland og Sveits med å innhente informasjon fra Telenor ASA, samt bistått med avhør i Norge.

Av hensyn til de pågående etterforskningene, vil ØKOKRIM på dette stadiet ikke kommentere saken ytterligere.»

– Det er ikke bekreftet at saken dreier seg om korrupsjon, men det er ganske klare indikasjoner på det, sier korrupsjonsekspert Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole (NHH) til Nettavisen.

– Er man i Usbekistan må man likevel skjønne at man er litt på glattisen. Må må gjøre grundig forarbeid for å vite hvem man samarbeider med, og hvordan forretningene skal foregå. Det er nå strenge rettslige krav om at foretak må vite hvem de samarbeider med, og hvem de overfører penger til.

Nettavisen har forsøkt å få kommentar fra Telenor i løpet av onsdagen uten å lykkes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.