Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Korrupsjonssiktede Jo Lunder blir ikke varetektsfengslet

Politiadvokat i Økokrim Linn Eckhoff Dolva (til venstre) og førstestatsadvokat Marianne Djupsland (til høyre)
Politiadvokat i Økokrim Linn Eckhoff Dolva (til venstre) og førstestatsadvokat Marianne Djupsland (til høyre) Foto: Paul Weaver / Nettavisen
Sist oppdatert:
Økokrim bekrefter til Nettavisen at de anker avgjørelsen.

Det ble klart tidlig fredag kveld.

– Dette er en gledelig dag for Jo Lunder, det var en gledelig kjennelse. Påtalemyndigheten får som regel medhold i sine fengslingsbegjæringer, sier forsvarer Cato Schiøtz til Nettavisen.

Økokrim ba om to ukers varetektsfengsling med brev og besøksforbud, men fikk altså ikke medhold i Oslo tingrett. Økokrim velger å anke avgjørelsen.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Økokrim stakk av fra retten

Tidligere konsernsjef i VimpelCom er siktet for grov korrupsjon.

- Avgjørelsen er anket, Økokrim mener det er viktig å få lagmannsrettens vurdering, sier politiadvokat Linn Eckhoff Dolva til Nettavisen.

Schiøtz er ikke overrasket over Økokrims avgjørelse.

- Det kommer ikke som noen overraskelse at de anker, men vi har tro på at lagmannsretten kommer til samme resultat.

Selv om Lunder vant frem i sin begjæring om løslatelse blir han likevel holdt varetektsfengslet inntil lagmannsretten har behandlet saken.

Finanstoppen Jo Lunder, som tidligere har vært direktør i Telenor og konsernsjef i omstridte VimpelCom. Teleselskapet, som er deleid av Telenor, ble fremstilt for varetektsfengsling fredag ettermiddag, siktet for grov korrupsjon.

Advokat Cato Schiøtz forsvarer korrupsjonssiktede Jo Lunder.

Lunder ble pågrepet på Gardermoen

Onsdag ble han pågrepet av politiet på Gardermoen, siktet for grov korrupsjon.

Påtalemyndigheten har satt fullstendig lokk på saken og har knapt svart på Nettavisens henvendelser siden tirsdag. Etter fredagens fengslingsmøte i Oslo tingrett stakk førstestatsadvokat Marianne Djupsland og politiadvokat i Økokrim Linn Eckhoff Dolva av fra retten.

Etter fengslingsmøtet nektet de også å svare på spørsmål.

Korrupsjonssiktelsen baserer seg på en utbetaling på 30 millioner dollar til en konto i Sveits i 2011. Lunder skal ha forklart seg om dette torsdag da ha satt flere timer i avhør, meldte DN torsdag.

Fakta: Vimpelcom:

Klikk for å åpne faktaboksen

*Telenor kjøpte i 1998 det russiske mobilselskapet Vimpelcom for å kunne gå inn i tidligere sovjetiske republikker.

* I fjor høst ble det kjent at Vimpelcom er under internasjonal etterforskning for overføringer på 700 millioner kroner til et postkasseselskap i Gibraltar som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.

* Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget behandlet saken. Telenor fikk kritikk av komiteen for manglende innsats mot korrupsjon i Vimpelcom.

* Fredag 30. oktober avsatte næringsminister Monica Mæland (H) Telenors styreleder Svein Aaser fordi hun ikke lenger hadde tillit til ham.

* Tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas innrømmet mandag å ha holdt tilbake informasjon om Vimpelcom i Stortingets kontrollhøring 14. januar.

* Kontroll- og konstitusjonskomiteen bestemte tirsdag at det skal holdes en ny høring i saken.

Kilde: NTB

VimpelCom skal ha betalt de 30 millioner dollarene for to rapporter fra sin usbekiske partner Takilants konto i Banque Lombardier & Co i Sveits.

Som DN tidligere har omtalt var det ikke stort Vimpelcom fikk i retur: to rapporter med avskrift fra Wikipedia, blogginnlegg og egne power­point-presentasjoner, ifølge amerikanske myndigheter.

Lunder bedyrer sin uskyld.

– Jeg har ikke medvirket til korrupsjon og alt jeg vet er formidlet til de rette myndigheter. Når det gjelder øvrige detaljer i saken er jeg fortsatt underlagt taushetsplikt, sa Lunder til DN tirsdag.

Permittert fra jobb hos Fredriksen

Som et resultat av den grove korrupsjonssiktelen er Lunder også permittert fra jobben hos milliarder John Fredriksen.

Tidligere i år ble Jo Lunder hentet inn som konsernsjef i Fredriksen-gruppen. Nå er han siktet for grov korrupsjon i forbindelse med Vimpelcom-saken, og det kan ifølge Dagens Næringsliv koste ham jobben.

Etter det avisen forstår, vil en langvarig etterforskning i regi av Økokrim kunne gjøre det umulig for Lunder å fortsette i toppjobben. Lunder har selv hevdet at han ikke har medvirket til korrupsjon, og at alt han vet er formidlet til de rette myndigheter.

Dersom dette skulle vise seg ikke å stemme, må han ifølge DN slutte i konsernsjefjobben hos Fredriksen.

Varslet om korrupsjon

Onsdag skrev VG at næringsminister Monica Mæland (H), som er majoritetseier i Telenor, har fått opplysninger om at det også internt i Telenor har blitt varslet om mulig korrupsjon i Vimpelcom.

Onsdag skrev VG at næringsminister Monica Mæland (H), som er majoritetseier i Telenor, har fått opplysninger om at det også internt i Telenor har blitt varslet om mulig korrupsjon i VimpelCom.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!