*Nettavisen* Økonomi.

Korrupsjonssiktet journalist handlet på oppdrag fra advokatfirma

Politiet mener han har motarbeidet rettsvesenet ved å få ut taushetsbelagt informasjon på ulovlig måte.

27.06.15 16:14

Forrige fredag ble en tidligere journalist i riksdekkende media varetektsfengslet siktet for grov korrupsjon. Tidligere i dag presenterte Nettavisen nyheten om at også en politimann i saken er siktet for mulig brudd på taushetsplikten.

Her kan du tipse Nettavisens journalist.

Den tidligere journalisten i 50-årene har nektet for å ha gjort noe straffbart, og anket avgjørelsen om varetektsfengsling fra Asker og Bærum tingrett på stedet.

- Hadde politidokumenter hjemme

Fengslingskjennelsen var først unntatt offentlighet, men Nettavisen og Dagbladet anket avgjørelsen og vant frem. Dermed ble kjennelsen frigitt til pressen sent fredag ettermiddag.

Der kommer det frem at den siktede journalisten skal ha handlet på oppdrag fra et advokatfirma. I kjennelsen heter det blant annet:

"Siktede har erkjent at han på oppdrag fra et advokatfirma innhentet opplysninger, utskrift av ett avhør fra en straffesak, fra en politibetjent, til tross for at advokaten gjennom rettslige beslutninger var nektet innsyn i den saken. Siktede har imidlertid benektet at han har gjort noe straffbart, herunder bedrevet korrupsjon. Øvrige politidokumenter han oppbevarte hjemme har han fått av ulike advokater han har jobbet for."

Verken politimester Terje Nybøe i Asker og Bærum politidistrikt, eller Spesialenheten for politisaker har ønsket å kommentere disse opplysningene overfor Nettavisen.

- Jeg har ikke mer å si om saken, er Nybøes kommentar.

Tidligere i dag bekreftet både Nybøe, og etterfoskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten at en politimann i Asker og Bærum politidistrikt er under etterforskning for mulig brudd på taushetsplikten.

Nybøe ville ikke si noe om den siktede politimanner er permittert fra jobben eller fortsatt er i tjeneste.

Journalistens forsvarer Jonny Sveen har ikke hatt anledning for å kommentere saken fredag.

I kjennelsen går det også frem at mannen i 50-årene er siktet for å ha motarbeidet rettsvesenet:

"Retten mener det foreligger skjellig grunn til mistanke for korrupsjon og hindring av aktør i rettsvesenet. Ved å motta opplysningene rettssystemet hadde avslått begjæringer om innsyn i, har siktede etter rettens mening skaffet seg en utilbørlig fordel (...).

- Opplysninger skaffet ulovlig

I kjennelsen beskrives det også nærmere hva politiet mener er motivet for å få den taushetsbelagte informasjonen:

"Siktede kunne levere videre til sin oppdragsgiver opplysninger advokaten ikke kunne skaffe seg på legal måte. Han får altså en fordel han ikke skulle hatt. Opplysningene siktede fremskaffet på ulovlig måte var av interesse for en tiltalt i en pågående straffesak for å forhindre at hovedforhandling ble gjennomført. Korrupsjonen er grov, ettersom opplysningene kom fra en polititjenestemann".

Borgating lagmanssrett har derimot opphevet tingrettens avgjørelse, og mener det er begått en saksbehandlingfeil ved at de ikke i tilstrekkelig grad er opplyst om lovens vilkår for varetektsfengling er oppfylt.

Asker og Bærum tingrett må dermed på nytt ta tilling til spørsmålet om varetektsfengsling.

- Vi får se hva vi gjør med det på mandag, er alt politimester Nybøe vil si om lagmannsrettens avgjørelse, sier Nybøe.

- Slik vi ser det er det fortsatt skjellig grunn til mistanke.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.