Gå til sidens hovedinnhold

Kort og godt 155 milliarder

Nordmenn drar kortet varmt i butikkene. Bare i år har vi betalt 155 milliarder kroner med kort.

Nordmenn bruker kortet oftere og på lavere beløp enn tidligere. Det viser tall NA24 har hentet inn.

NA24 - din næringslivsavis

I første halvår i fjor var det 321 millioner korttransaksjoner, mot 366 millioner hittil i år, viser tallene fra Bankenes Betalingssentral (BBS).

- Våre tall fra årets første seks måneder viser at det er en vekst på 11 prosent i antall transaksjoner, sier informasjonssjef Stein Arne Tjore i BBS til NA24.

7 milliarder mer
Hittil i år er det handlet og tatt ut kontanter for 155 milliarder kroner, cirka 7 milliarder kroner mer enn samme periode i fjor.

Disse transaksjonene omhandler varekjøp i butikk, varekjøp og kontantuttak i butikk og i tillegg noen transaksjoner og noen uttak via bensinstasjoner.

Tjore sier at det er en vekst i antall transaksjoner, men samtidig viser tallene at det er et fall i antall minibankuttak.

- Det er en generell tendens vi ser. Bruk av kort i betalingsterminaler øker, samtidig som at det gjennomsnittlige beløpet er noe lavere og ligger nå på om lag 410 kroner per uttak. Dette skyldes at det er økt tilgjengelighet. Folk er mer vant til å handle med kort, og man bruker kortere oftere, sier Tjore til NA24.

12 prosent i fjor
Ved utgangen av 2005 var det utplassert 105.500 betalingsterminaler hvor BankAxept-kort kan benyttes, og det var 74.000 steder med betalingsterminal.

BBS utførte i fjor 692 millioner korttransaksjoner. Norges Banks årsrapport om betalingsformidling for 2005 viser at antall kortbetalinger økte med 12 prosent til 756 millioner transaksjoner. Dette er 208 kortbetalinger per person 16 år og eldre.

- Vi estimerer at vi i år kommer til å gå over 750 millioner korttransaksjoner, sier Tjore til NA24.

De øvrige transaksjonene består av andre aktører som tilbyr minibanker og betalingsterminaler.

På verdenstoppen
De fleste nordmenn har flere betalingskort, og i internasjonal sammenheng er nordmenns kortbruk høy. Ved utgangen av 2005 var det registrert 4,8 millioner kombinerte kort i Norge. Kombinerte kort betyr at det ligger to funksjoner i ett og samme kort, vanligvis BankAxept og et internasjonalt betalingskort, som Visa eller MasterCard.

Samlet antall BankAxept-kort var 4,9 millioner. Dette er debet-kort. I tillegg var det 3 millioner kreditt- og faktureringskort. Totalt har nordmenn 7.9 millioner fysiske kort.

Selv om bruken av internasjonale kort og nasjonale kredittkort har økt, står det norske BankAxept-kortet for 87 prosent av kortbetalingene.

Kortbruken har økt 74 prosent fra 2000 til 2005. I 2005 økte antall korttransaksjoner til varekjøp og kontantuttak i minibank med 10 prosent til 864 millioner, mens tilhørende verdi økte 11 prosent til 486 milliarder kroner.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre