Kortvarig jubel i USA

Foto: (Scanpix)

Pilene flater ut Wall Street. Investorene biter negler.

22.01.08 15:10

Sentralbanken i USA tok finansmarkedene på sengen. De kuttet renten overraskende med 0,75 prosentpoeng tirsdag ettermiddag. Opprinnelige skulle de ha rentemøte i slutten av måneden, men renteavgjørelsen ble fremskyndet med over en uke.

NA24 - din næringslivsavis

Mandag var de internasjonale finansmarkedene i villrede. I USA minnet de Martin Luther King Jr. og hadde en offisiell helligdag. Det medførte at Wall Street holdt stengt. Ute i verden raste aksjemarkedene i høyt tempo.

Oppturen dabber av
Futureshandelen indikerte at Wall Street kom til å få en knallsterk start på dagen, men etter en halvtime er situasjonen langt mer besinnet. Nasdaq-futuren er en halvtime før åpningen opp forsiktige 0,07 prosent, men viser en nedadgående tendens. S&P 500-indeksen er helt flat etter en realt hopp tidligere. Tirsdag morgen var de samme kontraktene ned mellom 5 og 6 prosent. Ved lunsjtider norsk tid var de likevel kommet i pluss.

Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke kommer med en hjelpende hånd til aksjemarkedet. Rentekuttet på hele 0,75 prosentpoeng senker rentenivået i USA til 3,5 prosent for signalrenten. Samtidig har de kuttet diskontorenten med tilsvarende til 4 prosent.

Begrunnelsen er de svake økonomiske utsiktene og nedsiderisikoen på veksten.

Positive samtaler
Den amerikanske finansministeren Henry Paulson har kommet med uttalelser om at han er optimistisk med tanke på de stimuleringstiltakene Bush-administrasjonen har varslet. Skatteletter og incentiver til næringslivet kan gi et løft til skranglende amerikanske økonomien. Så langt sier Paulson at diskusjonene med kongressen har vært positive.

Optimistene klynger seg til håpet om at skatteletter og tiltakene fra myndighetene sammen med omfattende rentekutt skal bidra til å hindre at den amerikanske økonomien trer inn i en lengre periode med nedgang. Pessimistene på sin side mener USA allerede er inne i en resesjon, og at tiltakene kommer altfor sent og de er altfor dårlige.

Det har også vært holdningen til investorene de siste dagene. Mot slutten i forrige uke presenterte president George W. Bush sine planer, men det var ikke nok for de internasjonale finansmarkedene som sendte aksjene rett ned.

Resultatstorm i anmarsj
Resultatene begynner å renne inn fra de store amerikanske bankene.

Den amerikanske giganten Johnson&Johnson leverte et resultat på 2,17 milliarder dollar i fjerde kvartal. Det er identisk med hva de presterte i samme periode året før. Fordelt per aksje er det en forbedring til 82 cents fra 74 cents. Hvis en utelater engangsposter havnet resultatet på 88 cents per aksje. Analytikerne ventet ifølge Thomson Financial at resultatet ville havne på 86 cents per aksje.

Bank of America hadde et resultat per aksje på 0,05 dollar i fjerde kvartal. Det er en nedgang fra 1,16 dollar per aksje i samme periode året før, melder Marketwatch.

Analytikerne hadde ventet et resultat per aksje på 0,18 dollar, viser konsensus fra Thomson First Call.

Banken har også tatt nedskrivninger på 5,3 milliarder dollar i fjerde kvartal. Nedskrivningene kommer etter at kreditturoen som har rådet markedet den siste tiden. Det tilsvarer 29 milliarder kroner.

Etter at Wall Street har stengt slipper Apple og Texas Instruments sine resultater for fjerde kvartal. De vil også gi en klar pekepinn på hvordan tilstanden er i det amerikanske næringslivet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.