NA24.no

Koster Telenor 11 milliarder

(Foto: AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Denne mannen kostet Telenor over elleve milliarder kroner onsdag ettermiddag

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Børsene i USA skyter fart i dag, men Telenor faller med nesten seks prosent på Nasdaq. Årsaken er at selskapet besluttet å dekonsolidere Kyivstar og klassifisere Telenors interesser i selskapet som en investering i balansen.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed har rundt elleve milliarder kroner av selskapets markedsverdi blitt spist opp, etter at Oslo Børs stengte onsdagens handel.

Kraftig krangel
Telenor har i lang tid ligget i bitter strid med Alfa Group, som kontrolleres av den russiske milliardæren Mikhail Fridman. I potten ligger både russiske VimpelCom og ukrainske Kyivstar.

Les mer her: Telenor ut mot svertekampanje og Beskylder Telenor for løgn

«Alfa-gruppens datterselskap Storm LLC, som eier 43,5 prosent av Kyivstar, har gjennomgående unnlatt å møte på Kyivstars generalforsamlinger og styremøter de to siste årene. Det har derfor ikke vært mulig å avholde noen gyldige aksjonær- eller styremøter i Kyivstar i 2006. Telenor har allikevel hatt kontroll med driften av Kyivstar gjennom hele perioden fram til 29. desember 2006», skriver Telenor i en pressemelding.

- Det er en beklagelig situasjon og det er en litt absurd situasjon. Her bruker man det ukrainske rettsvesenet for å hindre innsyn i selskaper som man sitter og eier, sier Telenor-talsmann Dag Melgaard til NA24

- Dette er en forføyning som man neppe hadde sett noe annet sted i Europa, mener han.

Godt fornøyde
Men Altimo er fornøyde med tingenes tilstand.

- Vi er meget fornøyde med at Telenor stopper med å bryte loven i Ukraina, sier viseadministrerende direktør Kirill Babaev i Altimo til NA24.

Han sier videre at Altimo vil vurdere neste trekk når lånegiverne til Kyivstar krever en fullstendig revisorgodkjent årsrapport. Dette skal skje innen 30. april.

- Vi må se på dette med våre advokater, sier han.

Altimo-sjefen mener at de drastiske skrittene selskapet har foretatt gjøres for å forsvare det russiske selskapets investeringer i Kyivstar.

Justerer for 2007
Forutsatt at Kyivstar forblir rapportert som et dekonsolidert selskap gjennom hele 2007, forventer Telenor en rapportert inntektsvekst på 0 - 5 prosent, en rapportert EBITDA-margin før andre inntekter og kostnader på om lag 32 prosent og CAPEX/inntekter på rundt 20 prosent. Årsaken til de reduserte forventningene til inntekter og EBITDA er at Kyivstar er inkludert i 2006-tallene men ikke i utsiktene for 2007. For 2006 rapporterte Kyivstar driftsinntekter på NOK 10 956 millioner og en EBITDA-margin på 59,5 prosent.

Justert for Kyivstar-tallene i 2006, forventes inntektsveksten å bli på 15 - 20 prosent, skriver Telenor.

På en telefonkonferanse onsdag kveld sier selskapet at veksten vil bli i nedre del av intervallet.

I tillegg til det vil Telenors marginer bli berørt fordi det er høyere marginer i dette segmentet enn mange andre av Telenors operasjoner. Telenor ville ikke kommentere angående striden rundt VimpelCom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere