NA24.no

Kostet 500.000 arbeidsdager

Sist oppdatert:
Ekspert sikker på brudd i forkant av årets oppgjør mellom LO og NHO.

Blir det generalstreik til våren eller klarer riksmeklingsmann Svein Longva å finne en løsning?

NA24 - din næringslivsavis

- Det blir brudd. Og det blir mekling. De blir ikke enige uten hjelp fra Longva i år, sier Torgeir Aarvig Stokke, forskningsleder ved Fafo til NA24.

- Kan bli storstreik
Ikke bare er det store og tunge saker. Årets oppgjør gjennomføres som en samordnet forhandling. Sist LO gjennomførte samordnet forhandling, for åtte år siden, kostet det samfunnet nesten 500.000 arbeidsdager, ifølge Statistisk sentralbyrå.

- Veldig mye tyder på brudd like før påske. Da blir det mekling hos meg like over påske. Ofte går det bra, men ikke alltid. Om meklingen ender i konflikt, så blir det storstreik. Tradisjonelt er det snakk om storstreik ved brudd når det er LO og NHO som er i mekling, sier riksmeklingsmann Svein Longva til NA24.

Hvis det blir streik blir det kostbart. Ifølge statistikk fra SSB kostet det kostet det 500.000 arbeidsdager ved forrige lignende oppgjør. Det var for åtte år siden i år 2000. Da var det både lønnskamp og kampen om en femte ferieuke.

Fikk huset påtent
Konfliktnivået var høyt. Blant annet ble huset til daværende LO-leder Yngve Hågensen påtent av en illsint brannstifter som var imot den femte ferieuken. Det var ikke bare LO som streiket, det ble utløst en rekke streiker som varte helt fra påske og helt til november. Det var 29 konflikter og over 90.000 arbeidstakere som var involvert.

Alt tyder på at riksmeklingsmannen får en formidal påskefutfordring. Svein Longva stiller sprek og uthvilt etter påskeferien. Han skal forsøke å finne en løsning mellom LOs 200.000 medlemmer og arbeidsgiverorganisasjonen NHO.

- Jeg går til meklingsbordet med den ambisjonen å finne en løsning mellom partene. Jeg har ingen oppfatning av om det vil lykkes eller mislykkes. Men det er kompliserte og omfattende spørsmål. Både AFP og selve lønnsoppgjøret er store og tunge saker, sier riksmeklingsmann Longva til NA24.

- Reell streikefare
Longva tror at det blir et stort sprik mellom tilbud og krav ved starten av meklingen. Og LOs medlemmer kommer neppe til å avfinne seg med skillemynt.

- Det er både i regjeringens og LOs interesse at det ikke blir streik. Men LO kan true med streik. Streikefaren er reell og LO kan true regjeringen med det. Uravstemningen ligger utenfor LOs kontroll, så et godt resultat er nødvendig, sier forskningsleder Stokke ved Fafo.

Spesielt utfordrende i år er også forventningene etter de siste årene med høykonjunktur. Mange har blitt hengende igjen - i tillegg den meget kompliserte AFP-knuten.

- Statistisk sett er streikerisikoen høyere i år. Men å si at det er fare for streik på det nåværende tidspunkt er for drøyt, sier Stokke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere