NA24.no


MYE BILLIGERE. Investeringene på prosjekter på norsk sokkel er blitt halvert på to år. Her en arbeider ombord på Odfjell-eide Deepsea Atlantic, som nå er ute på jobb for Statoil på Johan Sverdrup-feltet.
MYE BILLIGERE. Investeringene på prosjekter på norsk sokkel er blitt halvert på to år. Her en arbeider ombord på Odfjell-eide Deepsea Atlantic, som nå er ute på jobb for Statoil på Johan Sverdrup-feltet. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

Kostnadene på norsk sokkel halvert på to år

Sist oppdatert:
Tall fra Oljedirektoratet indikerer at norske oljeprodusenter har klart å halvere kostnadene på norsk sokkel på to år uten at det går ut over produksjonen.

Anslaget er basert på sju feltutbyggingsprosjekter i Nordsjøen der operatørenes anslag for nødvendige investeringer er redusert fra 220 milliarder kroner i 2014 til 110 millioner kroner i 2016.

Utvinnbare ressurser, altså olje, for disse prosjektene er samtidig tilnærmet uforandret.

Les også: Eksperter spår oljefest

Lønnsome med oljepris under 40 dollar

"Mer optimaliserte løsninger og enklere design både på innretninger og brønner, samt mer effektiv gjennomføring, har gitt betydelige kostnadsreduksjoner. I tillegg kommer virkningene av lavere leverandørpriser", skriver Oljedirektoratet i sin rapport for sokkelåret 2016.

Les også: Konjunkturrapport: - Mot lysere tider på norsk sokkel

 De syv prosjektene som inngår i anslaget er Johan Sverdrup fase II, Johan Castberg, Utgard, Oda, Trestakk, Dvalin og Snilehorn.

Reduksjonen i kostnader har også stor betydning for prosjektenes lønnsomhet. For de inkluderte prosjektene er hovedbildet at prosjektene er lønnsomme med en oljepris på under 40 dollar fatet. For noen er den til og med under 30 dollar fatet. For enkelte prosjekter innebærer dette en halvering fra tidligere anslag. Til sammenlikning ligger oljeprisen i dag på 55,5 dollar fatet.

Venter at nvesteringene vil falle

Men alt er ikke rosenrødt på norsk sokkel. Oljedirektoratet anslår at på kort sikt vil investeringene fortsatt falle. 

Fra et rekordhøyt nivå på omlag 185 milliarder kroner i 2013 og 2014 har investeringene falt til 135 milliarder kroner i 2016, altså en reduksjon på 27 prosent på to år.

Reduksjonen fra 2015 til 2016 utgjorde 16 prosent. Og verre skal det bli.

For 2017 er investeringene nemlig anslått til 120 milliarder kroner , det vil si et ytterligere fall på 11 prosent. Fra 2017 til 2018 er investeringene anslått å bli redusert med ytterligere 5 prosent, for deretter å stige moderat.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere